Digital delaktighet

Tittar på livesändningen från .se’s Upprop för digital delaktighet parallellt med att mina sjuka barn skriker som galningar i bakgruden. Och så twittrar jag emellanåt ut mina funderingar som dyker upp undertiden. Jag är digitalt delaktig.

Internet kom när jag var i 20-årsåldern och det var då helt naturligt att surfa och använda e-mail – som om det alltid hade funnits. Så byggde jag CD-rom produktioner och virtuella textbaserad världar (MOOar) och chatbottar. Och sen byggde vi Stardoll för det fanns inget ställe på Internet för tjejer att bli digitalt delaktiga i. Jo det fanns det, men inte som var utformat enbart för dem. Och de tog för sig.

De – miljontals 11åringar från hela världen – lärde mig hur man är socialt delaktig. För dem var det helt naturligt att använda alla forum och kanaler för att synas, få kontakt, få respons, presentera sig och sina behov och önskningar. De krävde broadcast för den egna marknadsföringen, kommentarsmöjligheter överallt, de krävde språkfilter för att filtrera dumheter, de krävde säkerhet, de tipsade om allt annat intressant på Internet, de bloggar kontinuerligt och har tusentals followers. De vill ha allt de behöver där de är. Det bästa vi kan göra kanske är att vägleda dem i vad det är de behöver – att grunda värderingar och medvetenhet – social och individuell.

Jag är så glad att jag kommer att vara digitalt delaktig när jag blir pensionär, att jag inte kommer att behöva vara isolerad, att jag kommer att kunna vara en del av ett sammanhang och att jag har alla möjligheter att vara social.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i online är real life, skola och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s