Släpp kontrollen och låt färgen vara vacker

Jag hittade just våra alster från i somras. När vi hade åkt till stranden så många dagar i streck att vi hade börjat tröttna på att bada, tog jag med mig Leia 6, och Lily 8 till boden. Vi skulle måla med olja hade jag bestämt. Tjejerna visste inte riktigt vad de gav sig in på, men var ivriga.

Första gången man målar med olja är det inte så lätt. Man är van vid att försöka få allt rätt från början och att rita hela bilden på en gång. Med olja kan man göra om, ändra, fixa till allteftersom. Det blir aldrig precis som man har tänkt sig från början, utan färgen bestämmer. Och färgen är så vacker i sig att det blir bra nästan hur man än bär sig åt. Det lär man sig efter ett par gånger. Man kan vara missnöjd när man går ifrån tavlan eftersom det inte blir som man vill, men när man kommer tillbaka ser det inte så pjåkigt ut ändå. Tavlan liksom lever ett eget liv.

Det är svårt att acceptera att det inte blir som man vill direkt, utan att det kan bli bra längre fram. Även att övertyga barnen om att de ska måla helt annorlunda än vanligt är svårt. Börja med färgfälten. Nästa gång målar vi skuggor, och sen ljus. Tre tillfällen var helt klart nog. Det går inte att hålla på och pilla ur länge som helst på samma tavla. Men efter endast ett litet pyttigt utbrott från lillsyrran var vi alla riktigt nöjda.

Kanske mest jag som kände att barnen lär sig så otroligt mycket mer av att måla med olja än att bara måla.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i lärande och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s