När är det skolan inte är jämställd?

SvD skriver om DEJAs (delegationen för jämställdhet i skolan) senaste granskning med slutsatsen att

pojkar presterar sämre än flickor i skolan, flickor mår sämre än pojkar, flickor utsätts oftare för trakasserier och både pojkar och flickor hindras av traditionella könsroller.

Det skiljer inte på begåvning utan flickor lägger ner mer tid och engagemang i skolarbetet. Med anledning av sina högre betyg ratar flickorna de yrkesförberedande programmen och dominerar de attraktiva linjerna med höga intagningskrav.

historiskt klassrum

Lägger tjejer ner mer tid på skolstudierna för att föräldrar och lärare kräver mer av dem? Eller för att de är födda bättre än killar på att koncentrera sig och inte springa omkring i klassrummet? Eller för att de vet att det krävs trippelt så mycket arbete från dem som från vilken kille som helst för att ha chans till samma lön och jobb i framtiden?

När kommer killarna ikapp och springer om undrar jag också? När de har mognat, tagit sig i kragen och pluggat in betygen på Komvux för att sedan börja på Handelshögskolan? När de har hängt med killkompisarna tio år i sträck och någons pappa ger dem ett jobb? Eller när de orädda och helt övertygade om sin egen kommande framgångssaga startar eget företag där de säljer varor som inte finns än och lyckas trolla fram dem för leverans i brist på andra lösningar?

Trackar killar tjejer för att de är sämre i skolan och behöver hävda sig, livrädda att förlora sin av födseln högre rang? Har tjejer sämre självkänsla än killar från födseln? Har tjejer högre krav på sig att klara sig själva? Är killar mer högljudda med sina problem för att de är känsligare… eller för att de av vana kan kräva mer stöd från omgivningen… Många frågor blir det…

Vinnare
CC to Share and to Remix

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i genus, pedagogik, skola. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till När är det skolan inte är jämställd?

 1. Helen skriver:

  Ja, många frågor blir det och undran om vad som är rätt eller fel består. Jämställdhet är för mig inte 100% lika eller rättvist. På kvällens styrelsemöte i fotbollsföreningen blev det höga diskussioner om att damlaget får kontrakt i år och att herrarna har lägre ersättning (vi talar här om div 4 på damsidan och div 5 på herrsidan) och att herrarna måste få det damerna ska få. Varför? I år gör vi en satsning på damerna och vi erbjuder dem de här.

  Mår tjejerna verkligen sämre, eller är det så vi uppfattar att de gör? Min 11-årige son mår ofta mycket sämre än sin 4 år äldre syster. Hon har hittat rätt och lever för sina sporter och är gärna duktig i skolan. Han är osäker på hur han ska bete sig för att alla ska bli nöjda (vi föräldrar, lärare, tränare, kompisar och han själv).

 2. malin ströman skriver:

  ytterligare bra vinklar, det är så svårt utifrån en undersökning att förstå vad problemet verkligen är och vad det leder till i slutänden

 3. malin ströman skriver:

  här måste jag lägga till för min egen infosamlings skulle, Anna Laestadius Larsson skrev så bra i SvD om samma sak http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nej-jag-tycker-inte-synd-om-killarna_5814433.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s