En tjej som inte vet, svarar ‘jag vet inte’

Vi träffade två tioåriga tjejer och två killar i samma ålder igår för att kika lite på hur de hanterar sociala medier och funktioner. Det var lite olika med det. Det som var som det brukar (som skrivet i gammal genuslitteratur från 80-talet) var däremot hur killarna galant visar allt de gör på datorn och redogör för allt möjligt man kan tänka sig att knappar och sidor kan handla om, vare sig de kan eller inte. Orädda och kreativa är de ord jag skulle beskriva dem med.

Tjejerna var så ivriga att det skulle bli deras tur att komma in och träffa oss – lite pirriga och precis som killarna sugna på att få sitta i fokus en stund, få säga vad de tycker om något. De började med att berätta att de inte använder datorn särskilt mycket alls. Det var riktigt svårt för dem att våga visa vad de brukar göra på datorn – inte praktiskt utan mentalt. När de väl tog mod till sig och utan någon instruktion alls skrev i adressfältet, gick det hur bra som helst och det visade sig att de när de kommer hem från skolan själva sätter på svtplay varje dag.

Den största skillnaden var tystnaden som uppstod när tjejerna fick frågan om vad olika funktioner kan tänkas betyda. De vågade absolut inte gissa. Tjejer måste få testa först utan att någon tittar på. Vet de inte, svarar de inte. Det kan ju vara fel.

Jag gick hem och lät min 9åriga ganska datorvana tjej fundera över like- och delaknappar och även hon svarade ‘Jag vet inte’.

Tjejerna framstår som rädda och icke kreativa.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i genus och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s