Kort och gott från #ggm11

Jag har varit irriterad hela helgen för att jag bara hann gå förbi vårens Geekgirl meetup ett par timmar. Geekgirl är ju ändå årets bästa tillfälle för att nätverka och sätta igång kreativa tankar med sikte framåt så det känns som en miss.

Fast efter den lunch och enda presentation jag hann delta på gick jag hem med inte mindre än tre processer i bakhuvudet. Den första var Helen Bolander som satte fart på MiniGeek-tankarna igen. Min tioåriga dotter var med och det finns förstås ett gäng it-mammor till i församlingen. Det har spånats länge på olika MiniGeek-forum och själva speltemat känns som ett bra tema att utgå från, så nu Helen tycker jag också att det bara är för oss att ta tag i.

Den andra tanken kom ur ett microsamtal i viskande tonläge med Miriam Olsson. Jag kände mig direkt oförskämd när jag inte hade checkat hennes bakgrund, ålder och arbetsplats. Det borde man väl verkligen göra!? Men när jag gick därifrån funderade jag vidare och insåg hur mycket jag gillar att ha träffat så oändligt många sköna människor på alla Geekgirl meetups och att de alla har startat från det allra första mötet. Det spelar inte så stor roll vad alla har för titel i arbetslivet eller hur gamla de är eller vart de är på dagarna, det är arrangemanget, diskussionerna och presentationerna där som skapar det så enormt värdefulla. Nu är du en av dem Miriam :-).

Tredje tanken kom från underbara Gisela Jönssons halvtimmes långa workshop om hur vi ska hacka våra jobb. Utmaningen var att hitta samma sorts flow i våra arbetsuppgifter som när vi spelar spel. För att komma på det var vi tvungna att fundera över vad vi triggas av – när vi upplever att jobbet inte längre är krävande utan att vi bara gör av pur nyfikenhet, glädje eller utmaning.

Jag försökte mig på att förklara att jag upplever flow när andra förstår vad jag säger och tänker. Jag misslyckades med detta, men det var kanske som Miriam senare sa, mest för att jag inte följde Giselas röda tråd utan min egen tankebana… som vanligt. Skavigast är just när jag slänger ut för korta meningar för att mottagaren ska förstå (ofta är de en fortsättning från där jag är i mitt huvud) och härligast är när dialogen flyter på i samförstånd och med riktning framåt. Då känner jag mig upprymd och tankarna på problemlösning försvinner, jag går bara på framåt framåt.

Jag funderade vidare på vad det är jag snubblar på och insåg att jag ofta tar för givet att alla andra har samma bakgrundsinformation som jag själv. Jag känner mig löjlig och nästan nedvärderande när jag förklarar ord och berättar om TEDtalks som jag är helt säker på att alla har sett. När det blir som bäst är när jag påminner mig själv om att jag har en massa kunskaper och erfarenheter som inte alla andra har, att alla inte vet allt. När jag har bestämt mig för att tro på det lyckas jag sätta ihop en presentation eller en mening som ger mottagaren all information denna behöver för att vi ska komma framåt. Med det ser jag ju till att dela med mig mycket bättre också. Win för både mig och den jag pratar med helt enkelt.

Stort tack till alla er som arrangerar för att ni skapar forumet för att våga testa sig själv och för att få igång nya idéer.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i dialog/kommunikation, lärande och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s