Sund och bra självkänsla helst av allt

Jag läste just Emanuel Karlstens inlägg om Den självsanerande bloggosfären – Egoina, Kissie och viktdebatten. Som förälder tycker jag det svåraste är avvägningen mellan att tjejer rör för lite på sig och att de ska vara nöjda med sin kropp som den är. Mina tjejer 8 och 10, rör knappt på sig alls och jag tjatar om att de måste hitta på någonting och att vi inte kan äta mer godis om ingen tänker röra på sig och inser att det här tjatet kommer att leda till något helt annat om några år. Jag talar ju tydligt om att bilringar inte är önskvärda. Samtidigt vill jag inte vara en förälder som låter mina barn leva helt osunt och bara titta på. Och så tror jag bestämt att känna sin kropp, kunna röra på sig och vara stark ger bättre självkänsla, vilket kommer att behövas ännu mer i tonåren. Svår balans tycker jag.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i föräldrar, uppfostran och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sund och bra självkänsla helst av allt

 1. networking skriver:

  Oj vad jag känner igen mig i det där. Hemma i vår familj har vi bestämt att vi inte ska prata om kilon och att man inte är nöjd med sin kropp. Inför barnen är jag alltid nöjd med mig själv, både på insidan och utsidan. Jag försöker ta min roll som förebild på allvar, med tre flickor känner jag pressen 🙂 Men hur jag känner inombords är ju däremot en helt annan sak vissa dagar…Vad vi försöker fokusera på istället är träning och maten vi äter. Hur bra det är för kroppen att röra på sig och att viss mat är nyttig och annan är onyttig. Men ordet banta är förbjudet, och att låta barnen se att man kanske inte alltid äter allt som serveras för dagen.
  Men visst är det skrämmande att höra barnen prata med sina kompisar om bantning, om hur man inte vill vara tjock och så vidare… läskigt att det börjar så tidigt.
  /Johanna

  • malinstroman skriver:

   tack för den kommentarer – det stärkte lite – jag är otroligt glad över det mesta med min kropp, har fått lite småbarnsförälderskrämpor i handlederna som känns ohyggligt tantigt, men för övrigt hoppas jag som du säger – att min inställning till mig själv ska bli ett tydligt för tjejerna och att det ska kunna påverka deras syn av dem själva – men det känns som en svår kamp mot media 😦

 2. Min tonårsdotter tränar jämt, äter det hon vill, har ibland perioder då hon ska äta mindre godis och dricka mindre läsk vilket känns sunt. Hon har aldrig varit trådsmal, har helt enkelt en kraftigare kropp. Hennes lår och vader har alltid varit kraftiga och muskulösa. Ibland har hon skämts över det men så säger ngn kompis ‘vilka snygga muskulösa ben du har’ och så växer hon. Idag klär hos sig gärna i kortkort (för kort ibland om du frågar mig) och bryr sig inte om det där stora ärret vid knät som hon fick när hon sprang in i staketet bakom fotbollsmålet när hon inte kunde stanna och som kanske borde sytts. Tycker att hon har en sund inställning då hon ibland kör massor av sit-ups för att få ett sex-pack på magen men även äter gott. Hon pratar inte bantning men hon säger ibland att hennes kompisar ‘håller igen’, vet inte om det stämmer helt.

  Vi gör som networking, vi fokuserar på träning och vad vi äter. Jag är mest orolig för Zacke 11 som helst äter mackor, men eftersom vi i familjen lagar och äter sund mat (utan att för den skulle äta ngn form av diet) tycker jag att vi gör det vi kan. Det är OK att äta flingor på kvällen om man ätit bra på dagis/skola. När min bror som nu är LCHF-freak kommer på besök tycker de att det är intressant att lyssna på snack om socker i all yoghurt och tittar förundrat på honom som nu brer extra mkt smör på den lövtunna mackan som förut åt knäckebröd utan smör…

  Jag peppar barnen till att säga ifrån och att ta för sig på alla plan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s