Letar idéer till teckenspråkiga pysselvideos

Nu har jag övertalat min beställare om att döva barn inte främst behöver teckenspråkiga spel som webbsatsning. Casual games är som bäst när de inte behöver några instruktioner eller något språk alls. Man vill bara börja klicka och direkt förstå spelreglerna av sig självt. Utbudet av sådana causal games finns det mängder av gratis på nätet. Ett teckenspråkigt spel skulle kräva inslag av videodialog med helkroppsfigurer, vilket skulle avbryta spelflödet – ”the flow” – och göra spela mindre attraktivt både för döva och hörande barn.

Istället hittade jag teckenspråksmusikvideos från MegaVega på Youtube.

Det är två störtsköna tjejer som har tagit public service i egna händer och gjort ett antal roliga videos där teckenspråket mer blir som en dans till popmusik eller klassiska barnlåtar. Måste testas på döva barn tänkte jag, och fick träffa några åttaåringar på Manillaskolan som fick visa mig vad de brukar göra på nätet och vad de tyckte om dessa musikvideos.

Återigen fick jag några nya aha-upplevelser.

Teckenspråk är de här barnens första språk som de börjar kommunicera med redan vid 1,5-2 års ålder – precis som alla barn som lär sig ett språk. Framåt skolåldern lär de sig svenska som andra språk och har samma problem med att läsa och stava som vilken åttaåring som helst. Att stava (kommunicera med tecken) sitt namn är t ex inte det lättaste om man heter ett namn med många bokstäver i.

Inget av barnen kände igen YouTube, varken som namn eller när jag tog fram sidan, men alla kände igen alla klipp jag tog fram och surfade vidare till klipp de kände till sedan tidigare. Jag måste anta att deras föräldrar har hjälpt dem att hitta in och komma igång på sidan.

Jag hade redan från dokumenterade fokusgrupper från tidigare förstått att tecknad film och serietidningar verkar ha lite större rum hos döva åttaåringar än andra, och i den här fokusgruppen var det tydligt hur visuellt starka uttryck är viktiga i framför allt rörlig bild. Ju starkare karaktärer med tydliga uttryck desto mindre dialog krävs för att förstå en historia.

Teckenspråkiga program och videoklipp var klart prioriterade. Barnen brukade mest vara på svt.se’s webbsida för där finns det flera teckenspråkiga program att titta på (men även pyssel som fixa rummet). Alla barnen hade sett x musikvideos och uppskattade dem mycket.

Musikvideos överlag har mycket tydliga karaktärer, är mycket visuella och visar en story som klarar sig utan språk tjejernas favoriter var Vanessa Anne Hudgens och Hannah Montana.

Antalet teckenspråkiga i Sverige är inte enormt stort och barnen på Manillaskolan kände både en av pedagogerna och en av eleverna som var i bild i ett av de teckenspråkiga programmen. Det som i stora communitys är svårt – att kunna lyfta fram och låta tittarna synas i bild eller på webben – är lätt i den teckenspråkiga communityn.

Kontentan av detta blir att satsa på kortare visuella teckenspråkiga klipp. Nu behöver jag hitta idéer på hur interaktionen med/av videoklippen ska skapas.

En tanke som har fastnat sedan workshopen med Falunredaktionen är också att få teckenspråkiga klipp under andra icke teckenspråkiga titlar – bakgrundsdansare som tecknar till Sara i Flygande mattan eller en artist till Mini-Mello som kommer från en teckenspråkig familj.

Nästa steg är att försöka få träffa Vestin Wallin på Riksteatern som har gjort teckenspråkiga uppsättningar av Sagor för små barn.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i dialog/kommunikation, verktyg och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Letar idéer till teckenspråkiga pysselvideos

  1. Spännande tycker jag. Träffade ju en blind tjej i somras när vi låg vid Gubbö Kupa i Gryts skärgård. Det var till en början inte självklart att hon var blind. Hennes mamma tyckte också att vi seende använder synen till för mycket att vi inte nyttjar våra sinnen på bästa sätt. Det ligger nog en del i det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s