En gäst för varje år man fyller

Idag fick jag på min snart åttaårings kalas för första gången höra en vettig måttenhet – en gäst för varje år man fyller. Det är klart att regeln behöver tummas på ibland så att inte en eller två står ensamma utan inbjudan, men i övrigt känner jag efter dagens kalas att det är en riktigt bra tumregel.

De är arton tjejer i Leias klass. Det är väldigt många tjejer att förhålla sig till. Särskilt om man ogillar gräl och konflikter. Ibland när jag kommer till skolgården hoppar alla arton hopprep tillsammans. Det blir ju bara ett hopp per rast när man är arton och på det enda hoppet händer det att någon inte gör som alla de andra har tänkt sig. Då har den felhoppande tjejen en hord av skrikande kompisar runt om sig -Du gjorde FEEEEEEL! skriker de.

Leias självförtroende har sjunkit ordentligt under de första åren i skolan. Hon kan ingenting upplever hon. Hon ser alltid lite hängligt hopplös ut, ständigt orolig för att hon inte ska hinna med de andra när de springer till matsalen, eller ut på rast.

När det då ÄNTLIGEN är hennes födelsedagskalas vill hon få vara först utan att behöva slåss för det. För en gångs skulle ville Leia få vara den som fick viskningen först i viskleken och godispåsen först – med rätt klubba och inte fel. Men så tänkte inte klasskompisarna och mamma hade för dålig koll hon med. Jag hade ingen aaaaning om att leken skulle bli så väldigt otrevlig.

När de skulle delas in grupper hakade de ihop sig i armlänkade grupper som omöjligt gick att separera. Någon tjej lämnade plötsligt den ena kedjan för att länka in sig i en annan grupp, men värst var förstås att det var några tjejer som inte länkades in någonstans alls. Varje grupp fick en sifferuppgift att lösa för att få en siffra till en kod som till slut öppnade väskan med godispåsarna i. Ett ohejdbart kaos uppstod när alla tjejerna vilt försökte skruva fram vilka siffror som helst – DET VAR JU GODIS INUTI!!! Och när väskan öppnades stod Leia längst bak och väntade tills stormen hade lagt sig – och då fanns det bara en påse med en LAKTRISklubba kvar.

Allt det här berättade Leia efter kalaset och jag försökte uppmuntra henne att ibland tala om vad hon tycker så att det blir så, särskilt när det här hennes kalas, men jag talar också om för henne att hon är en riktigt fin tjej som hellre ser att alla kan ta det lugnt och vänta på sin tur utan att skrika på varandra. Då blev allt lite bättre igen. Och så var ju glassbombsleken, pysslet och presenterna härliga.

Alternativ 1 – bjud alla i klassen och slåss för att överleva
Alternativt 2 – bjud så många barn som man fyller år och ha det så lyckat som förra året när bara sex var bjudna
Alternativ 3 – ?


Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i uppfostran och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En gäst för varje år man fyller

  1. Jonas brukar också säga så, en gäst för varje år man fyller förutom om man som fyllande kille bara bjuder tjejer 😀

  2. Vi har låtit barnen bjuda med några på bio istället för kalas också, typ tre stycken. Det funkar också. Det har blivit så hysteriskt med kalas. Minns själv ett kalas när alla grät. Alla gästerna var tjejer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s