Lotta är *****slav

Äntligen har jag ett barn som har fått upp ögonen för Astrid Lindgrens böcker. Fram tills nu har varken böckerna eller filmerna väckt något intresse, men så för ett halvår sedan satte åttaåringen igång. Och egentligen är det inte konstigt alls – alla huvudkaraktärerna i Astrid Lindgrens böcker är ungefär åtta år. Ibland kanske sex, sju men det är inte så noga uttalat jämt, de skulle lika gärna kunna vara åtta.

Senaste veckan har vi läst Lotta på Bråkmakargatan där Mia-Maria berättar om sin tossiga lillasyster. Det är en av mina gamla böcker med tryckår 1975. Och originaltext från 1958. Jag gissar att kapitlet ‘Lotta är negerslav‘ har fått ny titel i senare upplagor och kapitlet fick inledas med en mindre historielektion. Jag inser att vi använde det här ordet ända upp i högstadiet, men att det sedan helt ströks ur den förnuftiges vokabulär och att det idag har fått sin rättmätiga fruktansvärda klang – en lek man inte vill att ens barn ska inspireras av.

Däremot blir Lotta hårt bannad av mamma för att hon envisas med att säga ‘Fy Farao‘ och att hon duar Fru Fransson. Det kräver en mindre historielektion det med för att bli förståeligt.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i kategoriserande retorik, ställningstaganden, uppfostran och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lotta är *****slav

  1. Har läst Lotta lär sig cykla för nyblivna 5-åringen många gånger, speciellt förra sommaren, men den är ju en nyare bok. Måste ändå säga att jag gillar dessa bråkiga barn som Astrid skriver om. Barn som är som barn alltså inte sitter still med händerna i knät.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s