Tjejer, socialrealism och humor trender i barnböcker

Barnens Bokklubb har i sin tidning Läseposten gjort en fin summering av Svenska barnboksinstitutets årliga bokprovning som visar trender och statistik i den aktuella barn- och ungdomsboksutgivningen.

Bokåret 2011 var tjejernas år. Fler än dubbelt så många böcker skrevs av kvinnor än de som skrevs av män och det fanns dubbelt så många flickor som pojkar i huvudrollerna, vilket är stor skillnad från 80- och 90-talen.

Sbi konstaterade att det var flickornas och kvinnornas år 2011, särskilt när det gäller svenska ungdomsböcker, men även när det gäller bilderböcker och tecknade serier. Sbi noterade vad som tycks vara ett generationsskifte där unga, kvinnliga författare, bilderbokskonstnärer och serietecknare publicerar verk med flickor som huvudpersoner och strävar efter att skildra flickans och den unga kvinnans erfarenheter.

Utgivningen ökade från tidigare och över hälften var svenska medan den andra andelen var översättningar. Fler än hälften av böckerna ingår i serier och ofta ingår huvudpersonerna i någon form av klubbar såsom LasseMajas detektivbyrå och Klant & Kompani.

Deckare, fantasy och skräck lever kvar, nu gärna blandade med varandra såsom övernaturliga deckare. Häxor är trendigt både i svenska och översatta böcker.

Socialrealismen har ersatt föregående års nostalgitrend. 2010 var blinkningar till 50-talet på modet, medan historierna i 2011 års utgivning mer utspelar sig i vardagen inom Europa, företrädesvis i skolan och ofta med handling om hemlig kärlek, gängbråk och slagsmål och sociala skillnader med hemlöshet och våld i hemmet.

Humor tog sig nytt och betydligt större uttryck än tidigare i kapitelböckerna.

Note: Samma dag som jag för över ett år sedan, började på SVTi släppte min dåvarande Produktägare Sara Ohlsson sin första bok – Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. Jag var grymt imponerad och boken har fått strålande recensioner under det senaste året. Detta är en av de svenska böcker som skrivits av en debuterande kvinna och som handlar om en tjej i en socialrealistisk miljö. Supertrendig alltså.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i verktyg och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s