Mammor mer sjuka än pappor…

20120803-202914.jpg
Jag tänker spontant som Ulf att mammor blir sjuka dubbelt så mycket som pappor för att de är mer slitna och allmänt ägnar mer tid (läs jobbar deltid) med de små barnen som går sitt första år på dagis och som kommer hem med all jordens underliga smittor som andra vuxna inte behöver utsättas för.

Det är väldigt bra att få se statistik som tydligt visar att något skiljer sig åt mellan mammor och pappor, men jag hade gärna velat se en undersökning om vad den verkliga orsaken är – den är långt ifrån alltid den man spontant tror. Stannar mammor mer hemma än pappor när de är sjuka? Har mammor sämre immunförsvar än pappor? Har mammor mindre övriga marginaler i ork och hälsa än pappor? Prioriterar mammor sin egen hälsa över jobbet i större utsträckning än pappor? Finns en korrelation mellan deltidsjobb och hög sjukskrivning?

Statistik är en av få saker som de flesta lyssnar på och som därmed ger en öppning till förändring. Det är viktigt att få en tydlig och detaljerad bakgrund till statistiken för att rätt problem bearbetas. För minst ett problem finns i alla fall. Det vet vi nu.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i föräldrar, genus, uppfostran. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mammor mer sjuka än pappor…

  1. Allansdotter skriver:

    Det skulle även vara intressant att undersöka om det finns något samband mellan yrkesgrupper och sjukskrivningar i detta fall.  Med tanke på att det  –  i de yrken där kvinnor är överrepresenterade; vård, skola, barnomsorg, service – är en omöjlighet att ta med sig arbetet hem. Kan en förklaring då vara att båda föräldrarna initial lika ofta är opassliga att vistas på arbetsplatsen pga sjukdom, men att vissa yrkesgrupper – som kanske då istället domineras av män – har lättare att ta med arbetet hem och arbeta från ”sjuksängen” och därför inte syns i statistiken på samma sätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s