Att satsa på fotbollen… eller laget, lusten och fotbollen

De är 29 barn i åttaåringens klass. Det är ganska många i en grupp att förhålla sig till. Barnen grupperar upp klassen så gott det går för att kunna börja förhålla sig till en mindre grupp i den stora gruppen. Till att börja med är det därmed 17 andra tjejer att förhålla sig till och sedan kanske de tjejer som bor på samma gata eller går i samma gymnastikgrupp.

När nästan alla tjejerna i klassen ville spela fotboll tänkte vi föräldrar att det kunde vara ett bra sätt för den här stora gruppen att lära sig varandra på. Men träningstillfällena med Brommapojkarna kändes helt meningslösa. Tjejerna hjulade och klättrade och stökade runt och skrek och mycket lite tid ägnades åt fotboll. De tyckte snart det var tråkigt, några slutade och andra ville följa deras spår. En huvudtränare gick förbi ibland när de väl spelade och spanade lite. Vi misstänkte snart att de inte brydde sig ett dugg om att lära någon att spela fotboll utan bara letade efter de få sexåriga tjejer som av egen talang redan kunde spela lite.

Vi lyfte ur laget ur Brommapojkarna och sedan dess har en pappa i laget tränat tjejerna varje fredageftermiddag. Länge gav han dem stunder för att hjula – ‘Nu kan ni hjula i fem minuter, sedan fortsätter vi med en passningsövning‘. Till en början var det även dansövningar och varje tillfälle har alltid innehållit en sångstund när de övar hejar-ramsor. Till slut ville ingen hjula eller dansa längre, utan bara spela fotboll. När de väl började kunna spelet bättre var det roligare än att hjula.

Nu går de i trean. Det är 12 tjejer kvar i laget vilket förstås är till stor fördel på matcher när de får vila som avbytare. Ett par tjejer har gått tillbaka till Brommapojkarna för att de vill satsa mer på fotbollen. De tränar fortfarande med klasslaget, men är inte med på matcherna. Alla andra föräldrar är fortsatt överens om att det enda som är viktigt är att hitta en balans så att laget är bra nog för att tycka att det är roligt att fortsätta spela.

Det känns minst sagt härligt att våra tjejer med hjälp av Lasses sång/dans/hjula/spela-metod har vunnit matcher i Sanktan-kuppen mot Brommapojkarna och andra med 11-0, 7-1, 7-0. De har haft flera jämna matcher och någon enstaka förlust med något mål minus. Taktiken att fokusera på passningsspel istället för målskytte gör att laget klarar sig lika bra vilken spelare som än är frånvarande och att även de svagaste spelarna kan vara på planen och göra framsteg i sin egen takt. Nu siktar vi på ett år till med så många som möjligt kvar i laget.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Detta inlägg publicerades i föräldrar, lärande och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att satsa på fotbollen… eller laget, lusten och fotbollen

  1. Underbart! Pratade med en förälder för några veckor sedan vars söner vill spela fotboll men inte är så intresserade av match vilket gör att de i princip inte har något lag att spela i. Det är ett bekymmer det där. Tycker att en så stor förening som BP borde kunna ha en ungdomstränare som kan träna de unga barnen utan att tänka på vilka som ska plockas ut och låta dem hjula och så.

  2. Pingback: Vinnare av bästa Fair Play | Pip

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s