Nu är det omöjligt att blunda

Det gör ju så ont att läsa om Amanda Todd som på helt egen hand gjorde en så stark anti-mobbningskampanj, men som bara en månad senare tog sitt liv.

Vi diskuterade det i ett forum. Jag känner att skalbarheten i sociala media ger mobbningen ett starkare utgångsläge än tidigare. Skvaller har nya dimensioner. Det man kände sig outad för när vi gick i skolan, är idag outad för hela världen. Det går inte att komma ifrån situationen.

En stor del av att vara outad som ung tjej handlar om skamkänsla. Både byggd av ångest för något man just har fått lära sig att man inte vill göra och för att några puckon i skolan hånar en. Man skäms så man vill dö. De som mobbade var några trista jävlar i skolan förut. Nu är de mobiliserade en masse via nätet och bilderna finns dessutom synliga för hela världen att fortsätta mobiliseras kring. Det är skillnad. och visst skulle ingen må dåligt om det inte fanns mobbare men för mig är den världen utopi, något att jobba efter.

Jag uppmanar mina barn och deras vänner att vara noga med vad de lägger ut för vem och hoppas inte på att de ska slippa stöta på mobbare online. Jag har däremot aldrig uppmanat dem att inte ta med bilder på sig själva till skolan eller att inte ge någon annan en printad bild av sig själva. Det är inte ens något de normalt sett skulle göra och det skulle med största sannolikhet inte medföra en spridning lik den som snabbt och lätt sker online.

Joakim Jardenberg gav ett så sant perspektiv på frågan. ‘Det som tidigare var mobbingens oftast använda ursäkt från vuxenvärlden: att man inte visste eller att ord stod mot ord nu inte längre är möjligt att hänvisa till. Här finns bevisen, så nu är det omöjligt att blunda.

Jag pratar alltså inte om ”stöd via FB” utan jag pratar om att vi kan se utskrifter och skärmdumpar av *exakt* vad som hänt, och därmed kan se till att Amandas plågoandar får svara upp till handlingar.

Sedan är det inte bara ungdomarna och eleverna som behöver undervisning om det digitala samhället. Det gäller många vuxna också, alldeles uppenbart.’

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i föräldrar, online är real life, ställningstaganden, utbildning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s