Disney world i 6 dagar

Vi var på Disney World i Florida över julhelgen. Min sambo har tjatat sedan långt innan barnen kom om att vi måste åka dit. Popkultur och berg-och-dal-banor är hans grej. Nu är alla barnen slutligen i rimlig ålder för att vi ska kunna ha det roligt på Disney World – den äldsta är 11, den yngsta fyller snart 5. Vi bodde på Disney-området i 6 dagar – hur var det då?

Dag 1
Det är en lång resa dit. 2,5 timmar till Frankfurt, 3 timmars väntan, 10 timmar till Orlando. Zack vill aldrig mer resa säger han. Det är tyvärr en hemresa också tänker jag tyst och känner mig nästan elak. Han skulle ju ärligt talat gillat Skansen lika mycket. Eller dagis… oj, vad han längtar efter dagis hela veckan.

Welcome HOOOOME!!!! ropar de vid vägspärren när vi kör upp till Animal Kingdom Lodge.
Vi går ut på gården/savannen och spanar på zebrorna och girafferna i mörkret innan vi går och lägger oss.

Dag 2
Med fel tidsinställning går vi gladeligen upp 5.30 på morgonen, vilket visar sig vara en viktig feature i vår vecka, för då kan vi, efter lång väntan på direktbussen, vara på Magic Kingdom när de öppnar 8.00. Inga köer, svalt (7 grader), lagom mycket folk i parken.

FantasylandVi möts direkt av en dansande och sjungande musikalgrupp på huvudgatan som leder upp mot slottet. Musse tar från och med nu över världen. Han finns överallt – telestolparna ser ut som musse, maten är formad som musse, alla star wars-figurer finns med musseöron, alla besökare har innan dagen är slut köpt minst en variant av Musses öron att ha på sitt eget huvud.

Vi tar vänstervarv genom Adventureland och gör några trevliga, mycket barnvänliga rides och blir imponerade av guider som orkar vara lika roliga och trevliga 20 varv om dagen år efter år. De är verkligen roliga och trevliga – på riktigt! Det är kanske det enda som inte känns tokfejk.

Vi kommer vidare till Liberty Square där de äldre åker en rolig Kalle Kanin-tur med häftigt stup i vatten och en trevlig berg-och-dal-bana i en gruvvagn. Ett gäng imponerande ungdomar går parad medan vi tar oss bort till Spökhuset. Vi är lite oroliga för att det ska vara för läskigt men gläds av att allt är mer filmiskt – som att åka genom ett spökhus där historier spelas upp runt omkring oss. Själva video som medie används också kreativt för att visualisera spöken som dansar i salar och som sitter på taket på vår egen vagn. Mest roligt och kreativt.

Sedan är klockan 12.00 och parken är… fullkomligt knökfull. Det går inte att gå. Man kan ta Fast Pass för att slippa stå i kö, men nu är det inte vår tur om 40 minuter utan framåt 19.00 ikväll. Det är fullt överallt. Vi tränger oss in på en vidrig, stor, stökig snabbmatsdiner och trycker i oss lite chickybits, vilket ska visa sig blir den mat som gäller för barnen de flesta av dagarna framöver. Vi ser paraden som är precis så underbar som den ser ut på bild, men barnen ser knappt något i trängseln. Vi tar oss in till Fantasyland och Tomorrowland där larmet från fullastade, skraltiga berg-och-dalbanor är övermäktigt. Jag uppskattar i alla fall Mike Wazowski som i egen 3D-renderad person håller stand up tillsammans med några vänner – en stand up där vi i publiken i realtid pratar med Mike – han ser oss, skämtar med hur vi ser ut och svarar oss när vi får prata med honom. Kul – men helt språkberoende.

Dag 3
Uppe med tuppen och efter lång väntan på bussen tidiga på Animal Kingdom. Vi promenerar igenom en autentisk helt fejkad afrikansk by fP1000079(1)ör att komma med Savannturen innan det blir trångt. Vi ser alla de fantastiska savanndjuren i skydd av bilens tak medan regnet öser ner. När vi är klara står det stånd uppställda och säljer regnponchos. Vi behöver inte bli blöta.

Vi fortsätter till dinosaurieland – ett sunkigt tivoli med en kolsvart och ryckig ride som vi hade kunnat vara utan. Och alltså kaffet är helt förfärligt i USA, det är ju ingen myt. Ingen idé ens att pröva.

Vi dras som av magneter mot Himalaya – en helt enormt hög bergstopp som gömmer en hissnande berg-ocP1000063(1)h-dalbana. Mellantjejen är modig. Hon åker – lite nervös och oerhört nöjd efteråt. Vi tar oss genom Asien, kikar på roliga gibonapor och äter goda nudlar på torget. Trots kylan bestämmer vi oss för att med stor blötrisk åka gummiflottar nedför en stor flod – en mycket snäll ride, men hälften blir verkligen helt blöta.

Vi avslutar med att ta oss in under det gigantiska sagoträdets rötter för att se gänget i  Småkrypsliv i 4D – med riktiga gasmoln, sprutande nysslem, robotgräshoppa och krypande smådjur i ryggen.

Dag 4
Sea World ligger 10 minuter bort. Det är 2 grader!!!! och Sea World är gjort för hetta. Det finns is, vatten och fläktar, men ingenstans att gå in och värma sig och ett enda ställe har kaffe. Vi köper de tröjor och vantar vi kan hitta och håller på att frysa ihjäl, men när vi slutligen är hemma i Sverige igen är späckhuggarna det finaste Zack minns från hela resan och sjölejonshowen är verkligen fantastiskt rolig. Vi har dock varit på Gran Canaria som har precis lika fina shower – ingen skillnad.

Dag 5
Nyårsafton och inget bord har vi kunnat boka någonstans sedan vi kom. DeP1000235(1)t är fullt överallt. Vi badar i poolen hela dagen och åker till Epcot Center framåt sextiden på kvällen. Det går inte att beskriva hur trångt det är. Det går knappt att gå inte minst för att barnfamiljer trängs på marken och har pic nic överallt runt sjön i väntan på ljusshow vid sju. Jag tänker att det här gänget vill inte gå på kinarestaurang på nyårsafton, de här vill dricka öl – och det stämde. Vi fick bord direkt på Kinarestaurangen med utsikt genom stora fönster över sjön och ljusshowen.

Dag 6
Nu är det varmt. Vi badar i poolen hela dagen och tar oss till Disney Downtown på kvällen för att äta middag. Det är lika mycket folk igen. Det är ett under att vi lyckas hålla reda på varandra i den enormP1000208(1)a LEGO-butiken medan vi väntar på att få plats på Dinosaurie-restaurangen. Väl på plats informerar servitrisen oss om att ‘We’ve got the best spot’ – det är meteoritfall på himlen ovanför oss varje kvart… I denna visuellt fantastiska underliga värld av dinosaurier, mammutar och undervattensdjur som råmar, bräker, skriiar och tjuter, spelar de samtidigt hög musik och kör ett meteoritregn en gång i kvarten. Det är kul att ha varit där i efterhand och efter ett tag vande man sig…

Dag 7
Återigen en lugn dag vid poolen och sedan gjorde vi den sista parken – Hollywood Studios framåt kvällen. Det var riktigt trevligt – förutom väntan på att få äta på italiensk restaurang istället för på diners. Vi såg återigen en kreativ 4D-show med mupparna där tom väggarna var helt projicerade och fantastiskt belysta gator i äkta amerikansk julanda – inklusive ‘riktig’ snö som singlade över oss.

Hade vi varit på Disney World i 2 eller 3 dagar hade jag nog tyckt att det var bara fantastiskt, men efter 6 dagar vill jag aldrig se Musse Pigg igen och längtan efter verkligheten talade om att vi borde ha bytt de följande dagarna mot fler dagar på St Pete Beach där vi hängde i några dagar till.

P1000270(1)

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Bild | Det här inlägget postades i fyraåring, kul att göra och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Disney world i 6 dagar

  1. emiliay skriver:

    Disneyland i sex dagar, waow jag är imponerad. Jag klarar knappt en film ;0)
    Nej riktigt så illa är det inte, vi ska bila i USA med tre barn dock lite yngre (1,3,6) så det var intressant att läsa =0)

  2. Malin ströman skriver:

    det var väldigt mycket små barn med där också – kändes som att floridaborna åker dit ungefär som vi till skansen när det är lov, jag tror det är mycket trevligare mer off season när det inte är så fullt,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s