Tjata inte! Ge mig en anledning.

– Jaaaaaa, Tjata inte!
– Jag har inte tjatat, jag har bara sagt till tre gånger för att du inte lyssnar. Hur ska jag göra då när du inte reagerar på vad jag säger?

Den som inte vill lyssna tycker att det är tjat. Den som tjatar vill bara få respons, och helst en indikation på att den andra inte bara har hört utan även förstått och tänker göra något med informationen.

Så är det med inte bara med mammor, utan lika mycket med de tjatiga veganer, kristna, feminister, miljöpartister, raw food anhängare, lactos-motståndare osv osv. De vi inte har intresse av att tro på blir jättejobbiga när de om och om igen vill trycka på oss deras budskap. Intressen kan vi stå ut med, men värderingar som vi förväntas konvertera till blir tjat redan vid andra försöket. De som inte vill lyssna kan vara våra vänner. Det är ganska ofta de är det faktiskt. ‘Malin är så skitjobbig med sitt feministsnack‘ eller ‘Jag orkar inte se hans statusuppdateringar om hur giftig all mat är’. De religiösa har det ju verkligen inte lätt i Sverige, eftersom de flesta av oss inte vill höra ordet Gud över huvud taget med risk för att dras in i en för oss icke troende helt orimlig och verklighetsfrånvänd diskussion om vad som är viktigt i livet.

Saker blir inte sanna bara för att någon säger det. Ibland kan dessutom budskapet innebära en kravställning eller försämring – att sluta äta kött är både att avstå från något gott och från en identitet, jämställdhet mellan kvinnor och män skulle innebära mindre friheter för män och dessutom många gånger lägre lön (kvinnor i en yrkesroll drar ner lönebilden), en dömande Gud skulle innebära en kravbild på meningen med livet, minskade giftutsläpp skulle kräva att vi inte kunde konsumera eller resa fritt längre. What is in it for me? vill den som lyssnar veta. Om det bara innebär nackdelar för mig är det tjat.

Jag tror alla är överens om att tjat funkar dåligt ur pedagogisk synpunkt. Ju fler upprepningar desto mer verkningslöst blir det. Visst är det en förolämpning att vännerna måste få ut något av eget intresse av en diskussion för att vilja förbli kompis, men det kanske är värt att behålla dem och deras förtroende och hitta de tillfällen när de är intresserade av att lyssna. Och ändå vara sig själv. Det är svårt att vara lärare, eller mamma, eller vän, eller missionär, eller politiker, eller guru. Pedagogik är en utmaning.

tjat

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i dialog/kommunikation, lärande, pedagogik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s