Strumpor för barn finns inte

Jag strosar in på ett H&M som liksom alltid är lite rörigt, stökigt, överfullt av kläder. Jag navigerar mig lite på måfå fram tills jag ser barnkläderna och styr automatiskt mot det blå/svarta utbudet som talar om att det är för pojkarna. 5-åringen behöver strumpor och vantar. Svarta och blå med lite spindelmän och bilar finns det att välja mellan. Nej fy, det är för trist. Och han gillar ju inte bilar… och så gillar han färg.

Jag strosar vidare mot rosa glansiga kjolar. Och där hittar jag superfina strumpor – vita och röda med kaniner på… som blir kära… och har jättefina halkskyddsmönster under. Vår ganska ordentligt stökiga, tuffa, lite för hårdhänta lillkille blir toppennöjd hemma.

Det är så lätt att till och med barnens strumpor är helt övertydliga med vilka färger och mönster barnen ska och inte ska bära. Står man där på kill-sidan tror man ju att det inte finns något roligare som passar. Det gör det. På hm.se är det lite lättare att ta sig förbi färgkoden – fast man måste förstås aktivt välja att leta till flickor eller pojkar. Strumpor för barn finns inte.

från pojksidan

helt vanliga strumpor

hmstrumpor2 pojkstrumpor strumpor strumpor2 strumpor3

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i femåring, genus, kategoriserande retorik, ställningstaganden och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Strumpor för barn finns inte

 1. Steve Cook skriver:

  Vi har hittat många fina strumpor till vår två pojkar (3 och 7-år gamla) på bl a Kapp Ahl och Lindex. Ofta med ränder i fina färger. Vi har köpt väldigt få ”pojkstrumpor” med figurer på.

  Som vuxen har jag ofta svårt att hitta kläder som är min stil på exempelvis HM eller Brothers, men ofta hitta det som jag vill ha på Kapp Ahl eller Jack Jones eller MQ. Det är inte annorlunda för barnen där man kanske hittar det som är deras stil på en annan butikskedja.

  • malinstroman skriver:

   Var det inte Lindex som svarade på kundernas önskemål om att inte vara så könsuppdelade och ändrade hela sin skyltning och sortering? Har för mig det, men det är något med Lindex butiker som är väldigt tråkigt som helhet istället. Kapp Ahl är också något bättre om än inte helt ok. Det finns ju superfina strumpor och andra kläder också för både tjejer och killar på h&m – problemet är mest den extrema uppdelningen som liksom lurar en att det är ett specifikt utbud för killar och ett för tjejer och ingenting däremellan. Det är synd och det kräver lite mer aktiv research av mig som förälder om jag ska variera mina barns färgval.

 2. Kläder för barn finns inte heller. Minns när min mamma köpte byxor till Zacke när han var runt 1 (ages ago alltså) och då köpte hon byxor med boot-cut och lapp i som stod ‘for girls’. Hon tyckte nog bara de var snygga. Jag sa inget. Zackarias hade dem på sig. Konstigt att det måste sitta en lapp i byxan så vi inte ska välja fel.

 3. malinstroman skriver:

  Nej visst. Våra båda tjejer fick väldigt mycket kläder från pojkarnas sida i butikerna. Framför allt vinteroverallerna har vi valt i neutrala färger som även den sista killen har haft – rent ekonomiskt är det lättare att inte välja alltför starka könsfärger så slipper man den frågan – om den alls skulle uppstå. Jag hittar roliga print-tröjor på tjejsidan på Zara till vår 5-åring nu – nu senast med Big Ben och påsydda skotskrutiga stjärnor. På killsidan fanns bara sportiga emblem…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s