Barn på Internet

I veckan spenderade jag en heldag på Lilla Adolf Fredriks skola. Jag träffade alla 3or, 4or och 5or var för sig för att prata med dem om hur de är på Internet. Det är inte helt självklart att alla barn i alla klasser gör samma saker och kan lika mycket, så därför tyckte jag det var bäst att fråga dem vad de gör och prata kring det istället för att berätta något som de inte kan relatera till.

Jag började med att berätta att det bakom varje spel, tjänst eller plats på Internet finns en massa människor som jobbar och om hur det går till när vi bygger en plats – att vi lyssnar och testar och försöker göra något som ska vara roligt för en viss typ – t ex för barn under 13 år eller för sportintresserade eller för pensionärer.

Sedan frågade jag
– Var är ni när ni är på Internet?
Någon letade efter svar på frågor. De flesta kollade på YouTube eller SVTPlay. För mig störande många, laddade ner från swefilmer (jag låtsades som ingenting). Några spelade på spelo.se och spela.se. Ytterst få kom själva på att Kik, Instagram, Minecraft och MovieStarPlanet är på Internet, men 90% av barnen i varje klass ägnade den mesta av sin tid åt någon av dessa när jag till slut frågade.

– Hur gör ni när ni startar ett konto?
Åtminstone hälften av allas händer viftade i luften ivriga att svara på det. Det här visste de.

– Öppnar ni konto själva?
De allra flesta, utom en av femteklasserna, brukade ta med sig en förälder. De resonerade kring att mamma och pappa vill vara med för att se till att det inte tickar en massa kostnader, och någon enstaka menade även att föräldrarna ska vara med ‘ifall att det händer något‘.

– Vad är det som kan hända?
Inte alla klasser som fick den frågan, men när den ställdes märktes det att det är rätt otydligt. ‘Någon kan komma’. ‘Ifall någon vet var man är’.

– De flesta här får gå till Vasaparken när ni vill efter skolan, men om ni skulle vilja åka med en kompis till Skansen en eftermiddag – vad skulle ni göra då?
Alla var rätt överens om att de skulle ringa och fråga mamma eller pappa.

På samma sätt tänker jag att Internet är – en massa platser med mängder av olika människor och föräldrar vill bara veta var deras barn är på eftermiddagen. Vissa ställen vet barnen att de får vara på på eftermiddagen, andra är de inte lika säkra på – och då kan de säga till så att någon vet. Jag tycker att föräldrar ska vara med när barn startar nytt konto så att de har en chans att kolla att det är en plats för barn under 13 år att vara på.

– Hur ska ni undvika att ‘någon kan komma’?
Många visste att det fanns något som heter ‘Inte lämna ut personliga uppgifter‘. Jag vet från mitt arbete i communitys att det är högst otydligt vilka personliga uppgifter det handlar om så vi gick igenom att det går att säga att man bor i Stockholm, men man kanske inte ska säga i vilken skola och absolut inte vilken adress man bor på. Man vill heller inte att någon ska ringa eller mejla till en och hela ens riktiga namn är onödigt att ge ut. Hanna P eller Calle funkar fint däremot. Sedan kan man vara trygg, men det finns ju andra anledningar till att föräldrarna vill veta att man är på rätt ställe också.

– Har någon fått tråkiga kommentarer någon gång?
Svaren var väldigt trevande. Ja, någon sa Fuck You, eller Du är bög. Men så pratade vi vidare en stund och då visade sig i väldigt många klasser att det var någon som hade fått sitt konto stulet eller att bilder man hade lagt upp hade blivit kopierade och använts på andras konton. I några klasser hade de varit elaka mot varandra också – ‘Hon sa att han var, och då sa jag till hennes kompis, men hon ville inte att...’

– Hur kändes det när det hände?
Någon hade kanske tagit lättsamt på det, men de flesta tyckte inte att det hade känts så kul.

Det är ett problem med Internet. Det är väldigt lätt att skriva något elakt till någon, som man kanske inte skulle sagt  eller gjort till en främmande människa på gatan, men den som får kommentaren blir precis lika ledsen – för den personen är i verkligheten. Det är så oerhört viktigt att vi är lika snälla mot varandra på nätet som vi är i verkligheten. Precis samma regler för hur vi är bra kompisar mot varandra i klassrummet gäller på Internet också.
– Vad ska man göra för att slippa att få en massa trista kommentarer då från folk man inte känner?
Det var i alla fall några i varje klass som direkt visste att man kan låsa sitt konto, eller att ha det privat.

– Varför vill man inte ha låst konto?
Den här frågan fick inte 3orna för de flesta i den åldern har inte än på allvar börjat jakten på följare, men i de övriga klasserna var det någon enstaka som visste. Och sedan följde en stor diskussion om alla tricks som finns för att få många följare där vi behövde reda ut hur man kan få många följare utan att lägga ut bilder på och information om sig själv och sina vänner i sådant fall – konton där man bara lägger ut söta hundar eller citat från kändisar t ex. På sina låsta konton är det ju sedan viktigt också att bara godkänna vänner man känner så att man har koll på vem som kan säga saker till en.

– Vad gör ni om ni ändå får trista kommentarer – från någon ni inte känner eller från någon ni vet vem det är?
Blocka! Ja visst – blocka någon som ber om personliga uppgifter, eller som säger taskiga saker eller använder för fula ord. Det går också att anmäla någon genom ‘rapportera-knappen’.

– Vad händer om man anmäler någon?
Här började flera att skruva på sig. ‘Om man anmäler någon kan man själv bli bannad…’, ‘man kan få ett mejl som säger att man inte får anmäla‘. Det har ju med att göra att barnen är på sajter som är tänkta för den som har fyllt 13 år. Det är inte på MovieStarPlanet eller Minecraft som man inte får anmäla, utan på de plattformar där ‘Fuck You’ är tillåtet att säga och där man ska blocka någon om man inte uppskattar det. ‘Går anmälan till polisen’ undrade någon. Nops, det gör den inte. Den går till de som jobbar med sajten. De läser igenom alla anmälningar och ser om det är sådant de tycker får eller inte får finnas där och så skickar de ett mejl till den som har blivit anmäld och talar om att om det händer en gång till så stänger de ner deras konto. Den som blir anmäld får inte veta vem det var som anmälde.

Två saker till – Fråga alltid vänner innan du lägger ut bild på dem. Det gäller vuxna också. Flera barn berättade att deras föräldrar lägger ut bilder på dem fast de inte vill!!! Precis alla tyckte att jag kunde fota dem där på plats i klassrummet och lägga ut bilden på Instagram, men det kan jag inte alls. Innanför skolans väggar måste jag ha både barnens och alla deras föräldrars godkännande för att lägga ut bilder på barnen.Klassrum

Och – föräldrar tycker olika. Det som känns ok för någon är inte ok för en annan. Precis som med hur länge man får vara ute på kvällen, om man får åka till Skansen själv eller titta på Hungry Games.

Senare samma kväll träffade jag ett femtiotal föräldrar till barnen och berättade samma sak för dem.

Om hur jag tänkte när min 10-åring öppnade Instagramkonto

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i barn, föräldrar, online är real life, uppfostran, utbildning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s