Genifilm – Big Hero 6

Det var många rätt uppfyllda på en timme och fyrtio minuter. Om man är en väldigt stor producent av barnfilm kan man prata med en ung publik om mycket viktiga saker. Är man Disney kan man prata om kärlek och romantik ibland och om kreativitet, utbildning, teknik och människors värde ibland. Det spelar ingen roll om de gör det för att glädja föräldrar lika mycket som barnen eller för att de vill använda sin mäktighet till någonting viktigt, det viktiga är att de gör det.

14åriga Hiro i San Fransokyo hänger i stan bland en massa mindre pålitliga typer som han utmanar i inte helt lagliga robotfighter. Inte den bästa vägen att välja. Men han är en väldigt begåvad robotprogrammerare och hans äldre bror Tadashi, visar honom sin underbara nördvärld. Vi får se var robotar görs, vem som gör dem och allt spännande det innebär. Det är på universitet och högskolor befolkade av vem som helst som har tillgång/tillträde till dem. Det är dit man vill. Det är där framtiden händer. Det är där utmaningarna finns.

I ett svep visar Disney att spel, robotar och programmering hör ihop liksom framtidens utveckling. Nörd är ingenting töntigt eller tråkigt, nördar har verktygen att bli superhjältar. Och lär man sig bara att tänka kreativt och löser problem, kan man överlista allt. Inte snart, utan idag, med huvudet.

Efter att låta oss förstå detta vet Disney också hur den stundande framtidsvisionen ser ut – om vi inte är oerhört noga med hur vi programmerar våra robotar kan de bli förödande. De kan i en handvändning vända sig mot oss och förinta människan. Hur mycket vi än kommer att älska våra robotvänner – vilket med sjukskötarroboten Baymax blir alldeles självklart att vi kommer att göra – älskar inte de oss tillbaka den dag då koden ger en annan instruktion. De gör vad instruktionerna säger.

En stor, men för de mindre barnen kanske inte fullt förståelig skillnad mellan människor och robotar är att en robot går att återskapa om man har dess minneskort. I det finns allt som är själva personen samlat och kroppen går att bygga igen. Därför kan Baymax offra sig och ändå säga ‘Jag finns alltid med dig’, gömma moderkortet på Hiro och ha mer rätt än den som hänvisar till någons eviga minne. I en människa som dör sitter någonting mer… som inte går att återskapa. Det betyder inte att man inte kan älska sin robotkompis som man har gemensamma minnen och upplevelser med, men människans liv är mer värt.

Ted Hughes berättade i princip samma historia 1968 med Järnjätten (Iron Giant), men då var det långt kvar i våra människolivsperspektiv tills robothotet blev verkligt. 1984, 2003 och 2009 har Terminator påmint oss gång på gång, men först nu börjar man prata om vårt verkliga ansvar i robotarnas utveckling för att säkra vår egen framtid. I AI och Äkta Människor förstod vi möjligheten att älska och respektera programmerade vänner. Nu berättar Disney ytterligare en bra historia för den generation som antagligen mer än någon annan kommer att ha ansvaret och uppleva känslorna. Inte ett öga var i alla fall torrt efter Big Hero 6.

järnjätten Terminator-Salvation_0 bighero6

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i kul att göra, kultur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s