Cartoon Network vs Barnkanalen för 6åringen

Vi är hemma sjuka idag och Z vill sätta på TV’n. Han skulle själv sätta på Cartoon Network. Program han gillar där är Steven Universe och Äventyrsdags. Jag som mamma avskyr Cartoon Network för att det låter för mycket och för att dialogen och historierna gång på gång har helt galna genusperspektiv. En typisk story kan vara att huvudkaraktären förvandlas till en tjej och att det är det värsta av alla möjliga straff. Men Z gillar tecknat och inte verkligt. Han förklarar vidare att han gillar superkrafter och magi, och det är det som finns på Cartoon Network.

Efter en stund framför TV’n hämtar han dock alltid iPaden och spelar samtidigt som ljudet skrålar. När jag hittar honom med båda igång stänger jag av TV’n och låter honom spela vidare på ipaden. Nu hängde jag med över axeln och kollade vad han valde på skärmen.

Det är just nu Monsters. Skärmikonen har helt nytt utseende och Z kommenterar att den är uppdaterad till en påskvärld – ’det kommer nya gubbar då – zombieskallehare, monsterägg och fler. Mitt ägg är färdigt’. Han måste se efter drakarna och äggen varje dag. ’Jag parar de här ’gubbarna’ – vad betyder det här – att det tar 13 minuter eller 13 timmar?’ (det är 13 timmar tills de nya äggen kläcks).

Jag vill veta varför han inte väljer Barnkanalen och ber honom gå in på den. Finns Katten och Datormusen här, undrar Z och letar i snurran.datormusen

Varför gillar du Katten och Datormusen (tecknat utan tal)?
’Det är alltid så roligt för det går så bra för musen och dåligt för katten. Han försöker alltid göra det musen gör, men det går bara dåligt. När katten har gjort sig illa ligger han med bandage och nappflaska. Katten är 10 år och musen är 7. Då blir jag lika gammal som musen snart. ’ Z fyller 7 på fredag.

Hur vet du att de är 10 och 7?
’På en bana, på en låda, stod det en gång ’hur många år är du?’, och så skulle de dra upp siffror och då flög 10an upp för katten. (Z kan inte läsa, men kan alla bokstäver och övar sig, med möda klarar han att läsa trebokstavsord). Musen fyller år om 10 månader och katten om 11 månader.’

Z stavar bokstäverna i bild – ’S B O N K – så låter det, det stod det’.
Hur låter det om du läser det? ’Vet inte, hur låter det?’

Daidalos höll på att bli vald men det var för långt att se just nu memurklornade Z. Efter att ha sett ett par korta avsnitt av Murklor och Purklor (tecknat utan tal) väljer han OWL i toppsnurran (tecknat utan tal) – ’Vad står det – O W L – vad betyder det? ’ . Det tar lite för lång tid att ladda in avsnitten – ‘Det verkar inte funka’, säger han och letar han vidare i toppsnurran igen. Han väljer efter en lång stund ett avsnitt av Sandmaskar (tecknat utan tal) ‘Ja, det är superlänge sedan jag såg de här, de är roligaDe är jättebra på att rita de här maskarna, det är det jag gillar med dem. Nu är det den röda, den blå, den röda, den blå.’sandmaskar

Plötsligt klickar Z ner hela appen. Nu vill han kolla på Cartoon Network. Jag tänker att han får mer tecknat … med tal och äventyr serverat för sig där… Det här är en del av det vi har att jobba på med barnkanalen.se/barnplay i år…

Äventyrsdags

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i bestämma, föräldrar, läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s