Högklackat på barn, män och kvinnor

För ett år sedan uppmärksammades det att det säljs barnskor med klack i skobutikerna. Det handlade främst om sneakers med ca 6 cm inbyggd klack. Kilklackarna är avsmalnade, det syns ordentligt att det är en klack. Nu i veckan kunde vi läsa om hur spanska Maltos affärer går lysande tack vare att kortväxta män och kändisar köper snygga herrskor med inbyggd dold förhöjning i hälen. Det är samma princip som i sneakersen men osynligt.

När kvinnor bär högklackat ska det helst synas, när män gör det ska det inte göra det. En lång man är manlig… som i mäktig. Att gå i höga klackar är kvinnligt… och vingligt. Det är inte bra för trampdynor och tår, det vet alla som har prövat. Att försöka gå hem efter en kväll i högklackat med svullna tår som verkligen inte får plats i den smala spetsen på skon är tortyr. Det blir hellre barfota på vinterkall trottoar. Och springa till bussen, hoppa eller röra sig snabbt händer ju inte. Man är långsam. Och rätt orörlig. Stilla helt enkelt. Men sexig i sina synliga klackar. Benen ser långa och snygga ut och man måste stå rak i ryggen och så ser fötterna häftiga ut, liksom dockaktiga, som på Barbie.

Det känns okontroversiellt att tro att nioåriga tjejer bör kunna springa och hoppa i samma utsträckning som sina manliga klasskamrater, både för hälsans, för självkänslans och för den motoriska utvecklingens skull. Att vuxna kvinnor envisas med att jäkta omkring mellan möten och dagishämtningar och fotbollsplaner i höga smala klackar är obegripligt. Att plåga sig för en natt på stan för att vara attraktiv är mer förståeligt. Och så har den sylvassa höga klacken blivit någon konstig sorts affärskvinnestatussymbol också, på henne som både är snygg och har makt. Vad gör småflickor i klackar då? Förbereder sig i livet? Övar för att vara ett hett byte på äktenskapsmarkanden eller på att ta sig fram med vassa armbågar? De leker säkert vuxna, men till vilken kostnad. För längre kommer de ju att bli ganska snart, det lär inte vara en alltför otålig väntan för 9-åringen.

Att män ska smyga omkring på tå och därmed begränsa sin framfart för att verka längre känns oklokt för fötterna, om än mindre förbryllande för övrigt. De har inte så mycket att varken springa ifrån eller till med sin nya höjd. Med makten de får i längden ska de ska bara ta i hand och stå stilla och se långa ut och ta taxi hem.

57131008_02-850x850

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i föräldrar, lärande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s