Viktiga ämnen på föräldrarådets agenda

Föräldraråd är ett bra forum att som förälder få koll på skolans rektor och vad som händer mer än i bara ens eget barns klass. Jag åtog mig att gå på föräldrarådets träffar två gånger per termin under hela låg och mellanstadiet. Vi hann gå igenom tre olika rektorer och det mest gemensamma för alla diskussioner var borttappade vantar och trafiken utanför skolgården.

Nu i veckan var jag på mitt första föräldraråd på högstadiet och här handlar det om helt andra saker.

Mer sprit i yngre åldrar
Fältassisterna öppnade agendan med att berätta att det har varit betydligt fler fester med mycket alkohol, och även skvaller från flera oberoende källor om cannabis, än tidigare bland högstadieeleverna, och att de flera gånger har mött/hittat berusade 02-or under hösten. De bad oss att hålla koll på våra barn på helgerna och inte lämna dem utan vuxnas närvaro på kvällarna. Det är en liten klick barn det gäller till att börja med men de drar lätt med sig några kompisar som drar med sig några kompisar. Om man som förälder misstänker sitt barn eller deras vänner kan man

  1. Ringa till Maria Ungdom och prata
  2. Ringa fältarna – anonymt utan att nämna barnens namn om man vill, då fältarna har angivningsplikt om de vet något och måste ange vuxna som källor. De är inte förpliktiga att ange barn som källor däremot.

Ungdomsråd
En elev på skolan informerade om områdets ungdomsråd som jobbar för att få med ungdomars röst i stadsdelsförvaltningen. Rådet arrangerar tillsammans med stadsdelsförvaltningen med flera, en fest för ålder 13-17 år. Säkerhetspådraget är så stort det kan för att det ska gå bra.

Ensamkommande flyktingar
Skolan har ålagts att förbereda plats för upp till 8 ensamkommande flyktingbarn. Det finns sedan några veckor tillbaka 2 killar från Afghanistan i åk 9. Barnen sorteras in i klasser utifrån ålder. Den mesta av deras tid ägnas åt svenskspråksundervisning och allt eftersom kan de gå in i de ämnen som de kan klara av kompetensmässigt, t ex musik och gymnastik. Eleverna har mottagit dem med nyfikenhet och kommunicerar just nu främst på den engelska som de nyanlända har lärt sig under flera år på flykt. Skolan hämtar kunskap från andra skolor som har tidigare och bredare erfarenhet av flyktingbarn. Rektorn berättade att flera lärare är spontant intresserade och engagerade i de nya uppgifterna på skolan.

Övrigt
Det kom upp en fråga om elevernas respekt/attityd för lärare och personal på skolan. Elever har själva anmärkt på att deras klasskamrater inte är jyssta mot sin lärare. Rektorn förklarade att skolan jobbar fortlöpande med värderingar och respekt för varandra.  Det finns ett trygghetsteam med kamratstödjare och elevvårdsteam som kan hjälpa stökiga eller oroliga elever. Men det finns kanske egentligen inget system som jobbar med elevernas relation till personalen.

Vi pratar i alla fall om det. Det är ingen som helst skillnad från när jag gick på högstadiet, men jag är ganska säker på att föräldrarna inte pratade om de här sakerna. Skolk och stökiga elever pratade de nog om, men elevernas elakheter mot lärarna, sprit och droger, politiskt elevengagemang och mångfalden i skolmiljön fick i alla fall inte jag någon känsla av att någon satte upp på föräldrarnas agenda.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i 12åring, elever, föräldrar, skola, tonåring och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s