Att göra med sin tonåring

Tonårsdottern är som en mur. Tyst och ogenomtränglig. Och ändå vet man ju hur mycket som händer där bakom. Men jag som mamma är inte en del av det. Så jag försöker hitta saker som jag kan vara en del av. Att gå på bio tillsammans och kolla in förebilder var en god början.

Eftersom jag har saknat kulturupplevelser de senaste fjorton åren när varje stund för mig själv har fått gå till en stunds sömn under småbarnsåren, och till träning de senaste, känns det fantastiskt roligt att äntligen kunna gå på teater och museum tillsammans med tonåringen. Jag började med att leta reda på den pjäs som borde kännas absolut mest relevant för den hyperfeministiska, identitetssökande vegetarian som dottern nu är. Vi började med Pussy Riot – en punkbön, på Dramaten (ungdom betalar 100 kr för biljetten!!!). En hänförande och tungt politisk samtidsskildring. De medföljande tjejerna var lite medtagna och upprörda efteråt. Det känns som att man vill göra någonting själv, menade de.

DN:s recension:
När Emma Mehonic i rollen som Jekaterina Samutsevitj talar om en ”politisk fars” är det även en beskrivning av pjäsen som har urpremiär här. ”Pussy Riot – en punkbön” skildrar gruppens bildande och förberedelser, själva aktionen samt rättegången och fängelsevistelserna.

Det kändes nödvändigt att visa att teater inte alltid är fullt så tungt, varvid vi tog med samma sällskap till Stockholms improvisationsteater. Samma kväll som Melodifestivalen gick lyssnade vi istället på den improviserade varianten där de rimmade på det omöjliga djuret ‘Sengångare’, skapade briljanta texter till publikens insända titlar som ‘Miljövänlig flirt’ och ‘Det gör inget’. Det går inte att inte skratta så man tjuter.

I helgen var vi i New York och jag ville förstås hinna se en musikal. Utan rekommendation blev jag av en slump nyfiken på Avenue Q – Sesame Street om sex, samlevnad och meningen med livet ungefär. Med glada muppetdockor i handen går det att prata om vad som helst utan att bli det minsta pinsam.

Adults love AVENUE Q, but they seem a little, er, fuzzy on whether it’s appropriate for kids. We’ll try to clear that up. AVENUE Q is great for teenagers because it’s about real life. It may not be appropriate for young children because AVENUE Q addresses issues like sex, drinking, and surfing the web for porn. It’s hard to say what exact age is right to see AVENUE Q – parents should use their discretion based on the maturity level of their children. But we promise you this – if you DO bring your teenagers to AVENUE Q, they’ll think you’re really cool.

Jag tycker förstås att det var bästa möjliga musikal för oss. Hon kommer aldrig att tycka att jag är cool, men vi har någonting kul att prata om ändå.avenueq

På tur står nu Tao Dance på dansens hus om ett par veckor och Hedwig and the Angry Inch på Göta Lejon i Maj. Jag måste också tvinga henne att se filmen om Femtastic på SVTPlay. Den är tyvärr alldeles för lång (1 tim 15 min) för att det ska gå lätt att få en tonåring att slå sig ner… Jag vet att hon också skulle gilla Skavlan Jr om hon bara kom till TV’n men det händer inte heller. SVT har mycket att utforska för att nå tonåringen på rätt sätt.

Fler tips på ung kultur mottages tacksamt! 

 

 

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i genus, kul att göra, kultur, tonåring och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s