En treåring i en fjortonårings kropp

En helvetisk morgon för en småbarnsförälder består av att den treåriga dottern har bestämt sig för att ballerinakjol med trollspö är det enda rätta att ha på sig i snöstormen mitt i januari. Efter stök och strul och ovilja att borsta tänderna blir det till slut ballerinakjol över overallen och en trots de förlorade minutrarna, alldeles för långsam och trulig promenad i mörkret till dagis. Ens puls är uppe i hundranittio för att bemästra stressen och irritationen över att inte bara kunna sätta på sig kläder och gå ut genom dörren som vanligt vettigt folk. Det är oerhört påfrestande, särskilt som de flesta av oss har någon på jobbet som står och väntar på oss.

Tänk då att den där treåriga dottern går ut fast i en fjortonårings kropp och ballerinakjolen är utbytt mot ett miniministringlinne, trasiga nylonstrumpor, tighta shorts och tunn rock utan halsduk. Mentalt börjar hälften av fjortonåringens hjärna om från början. Hälften av alla synapser ska bytas ut under de kommande åren för att fungera i en vuxen värld. Hälften är inte användbart längre eftersom de utgår från det treåringen lärde sig om att vara barn.

Och dessutom utvecklas riskbedömningen sist…

Sara Jayne Blakemore om The Mysterious Workings of the Adolescent Brain.
https://embed-ssl.ted.com/talks/sarah_jayne_blakemore_the_mysterious_workings_of_the_adolescent_brain.html
 

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i föräldrar, tonåring och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s