Bra idé Linnéa Claeson!

Jag har aldrig brytt mig om handboll, men jag bryr mig om handbollsspelaren Linnéa Claeson som plötsligt blev en viktig person i samhället. Ibland är idéer så enkla att ingen kommer på dem. Flickor (för det är svårt att skriva ‘Man’ här) växer upp med ett bemötande från män som blir en normalitet. Det är bara som det är, och vi tänker att alla känner till det och då går det väl inte att göra någonting åt. Vi skämtar om det med varandra, eller klagar efter en utekväll på att det inte gick att stå själv en sekund på baren vi var på. LÄMNA MIG INTE är kanske den vanligaste kommentaren i ett tjejgäng som hänger ute en kväll. Någon har luskat fram ens telefonnummer och ringer mitt i natten med diverse förslag och hot (det var länge sedan jag var ung och ute, det fanns inte sms… på riktigt, det betyder bara att det är än sorgligare att se samma skit om än i nytt format).

Eller så tänker vi att ingen vet, och det nog är mig det är fel på. Så här otrevliga är de nog inte mot alla, så det är pinsamt att berätta att det händer mig. Vilket som har ingen hittills så lätt (be)visat hur sjukt det är att vara kvinna, eller flicka, ibland. Kanske idén inte dyker upp för att man inte vågar, för att det är helt normalt eller bara för att det inte har gjorts tidigare.

Tidigare var svaret att du är överkänslig, det är ingenting att bry sig om, det är ju bara så det är, de gillar dig, det är för att du är snygg, fy vad otrevligt eller vad som helst som vittnade om att det inte var någonting att lägga någon vikt på, bara att ta. Men när Linnéa visar mängden sent-på-kvällen-samtal i form av sms-konversationer hon får, syns det svart på vitt. Alltför många killar och män tycker sig ha rätten att trakassera, bemästra, tränga sig på, och aggressivt hata vid minsta motsägelse.

assholesonline2

Så här låter en kväll på stan efter klockan 19.00 åtminstone sedan jag började röra mig fritt för över 25 år sedan. Så såg också de anmälda inbox-dialoger på Stardoll ut (för tio år sedan) där 10-11åringar kunde prata anonymt med varandra. En ung kille skickade meddelanden till en tjej som efter ett tag tackade nej till att fortsätta prata – och spyddes ned med hat.

Den här bredvid är en snäll konversation. I sms-format har de trissats upp till att innehålla den eviga kniven i underlivet som någon sorts grundhat mot kvinnor som inte ÄLSKAR ALLA män. Effekten blir att det finns kvinnor som inte är superförtjusta i män per automatik.

Det gäller ju inte ALLA MÄN skriker ni andra då. Ni får nog bevisa det då, för andra har kommit före. Högljudda och alltför många har de bidragit till en viss reservation mot män hos många kvinnor. När du får svaret ‘Tack, men nej tack.’ är det upp till bevis att du inte är en av dem. Fortsätt då bara vara ditt trevliga jag så löser det sig!

Om ni inte har gjort det kan ni kolla in unga kvinnors verklighet på
@assholesonline på Instagram. Linnéa Claeson lär vara extra massivt drabbad, men många många unga kvinnor känner igen samtalet i någon form. All kärlek till Linnéa som vågar, orkar och vill!

Linnea har fått penisbilder och våldtäktsfilmer sedan hon var 10 år

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i 12åring, dialog/kommunikation, eq, genus, online är real life, tonåring och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s