1/5 unga tjejer äter inte kött, men pluggar de Natur?

 

Klimatförändringarna är den viktigaste samhällsfrågan idag för unga mellan 16-25 år enligt Klimatbarometern 2017 som gjorts av Sifo på uppdrag av WWF. Var femte ung kvinna är vegetarian av klimatskäl. För att gå ner i vikt som främsta skäl, menar min cyniska femtonåriga dotter. Jag blir stum en stund och hoppas förtvivlat att hon har fel. Att det är som Sifo säger – att de är smartare och framför allt mer ansvarstagande och progressiva än alla andra. Kropp och utseende är det första som förändras och som vi alla måste hitta rätt i, men med några år till i livet dyker viktigare saker att värdera upp och då förändras kanske idén om varför vi inte äter kött till en åtgärd i bättre paritet med målet…

Undersökningen pekar på att nästan en tredjedel av alla unga vill ta ett eget personligt ansvar för att stoppa klimatförändringarna. Om de inte är det redan nu, så kommer de ju inom inte allt för lång tid bli fullkomligt asförbannade både på den generation som visste om problemen redan på 70-talet, och på oss som visste om det igen på 10-talet, men som om och om gömde och glömde och sket i att fixa det. Vi ser inte ens till att de utbildas för den framtid de ska ta hand om.

När Bill Gates ska rekommendera utbildningar att satsa på om man är ung idag, är det artificiell intelligens, energi och/eller biotech han lyfter. Undrar hur många niondeklassare det är som vet att det är där framtidsyrken finns när de gör sitt gymnasieval i juni. Stressen inför detta val är tung, men den har mycket lite med reella möjligheter i framtiden att göra, och mer med vilken skola man kan komma in på och vad som anses bra i respektive kultur och community.

Naturlinjerna har som alltid skyhöga intagningspoäng, och det är svårt att tro att det är för att så enormt många söker. Det är i vilket fall ett system som sållar bort mängder av potentiell arbetskraft för framtiden eftersom många många ännu inte har tillräckligt med kunskaper om sig själva för att veta vad de vill, är bra på och triggas av. Hur många kopplar ens ihop miljömedvetenhet och datorer med naturämnena? Om om de gör det, kan de föreställa sig vilka sorters yrken de kan leda till? De vet inte ens vilka värderingar de kommer att ha om några år. Det krävs en enorm kraftansträngning från skolan att peppa och visa och locka högstadieelever att bli nyfikna på naturämnena och därefter behövs det fler öppningar och möjligheter för de stherese lindgrenom inser värdet under vägen.

Therese Lindgren är vegan och utbildad i data-systemvetenskap och det är toppen att hon predikar om djurens rättigheter så att vi får någon ordning på dem med, men det är få som, även om de kan, berättar mer om andra bra engagemang och framtidsjobb. Och ja hon gjorde några poster med Teknikföretagen, men det räcker inte riktigt när smink, kläder och söta djur lätt hamnar mer i fokus för de unga tonårstjejerna. 

Förtydligande: KTH har en tredjedel tjejer rätt väl spritt över olika utbildningar, vilket är en förbättring. Fler tjejer väljer tekniska universitetsutbildningar än tidigare, om än inte tillräckligt många. Jag tror att urvalet begränsas för tidigt, långt innan många vet vad de vill söka. Fler naturplatser = lägre intagningsbetyg = mindre elitstämpel på dessa ämnen = fler som kan identifiera sig och se sig själva inom dessa områden = fler som kan söka till KTH och andra tech- och biologiorienterade universitetsutbildningar. Högstadie- och gymnasiemodeller borde vilja engagera så många möjliga det någonsin går, inte bara supermotiverade femtonåringar. Andra kan förvandlas till supermotiverade nittonåringar.

A new survey commissioned by Microsoft (MSFT, Tech30) found that young girls in Europe become interested in so-called STEM subjects around the age of 11 and then quickly lose interest when they’re 15.

Klimatbarometern 2017

Bill Gates – de här jobben är värda att hoppa av studierna för 

 

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i kategoriserande retorik, kompetens, teknik, tonåring, utbildning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s