Kakan Hermansson utmanar allt i samhällsstrukturen

Karin ‘Kakan’ Hermansson har skrivit en kort och så begriplig samling tankar om feminism som det går att göra. Hela Kakan skulle kanske kunna läsas som en bok om henne själv, men jag ser den mer som en handbok i dumheter som kvinnor (inte) måste förhålla sig till för att göra rätt.

Ibland är det absolut enklaste sättet att kommunicera ett problem att bara skriva ner saker man har upplevt och tänker på. Teorier och vetenskap viftas lätt bort som just teori och ovetenskap. Egna upplevelser är lite svårare att säga emot, även om det så klart alltid går att säga att någon är neurotisk eller inbillar sig. Men vi känner lättare igen oss i faktiska uttryck och situationer som klarnar med någon annans nedskrivna tankar runt omkring.

De flesta av problemen som feminister lyfter för att förändra är inte alltid kvinnofrågor bara, utan mer ett förhållande mellan alla andra och den vita mannen. ‘Inte alla män!’ skriker någon direkt. Jo, alla heterosexuella vita män ligger i vår kultur och struktur på den uppenbarliga vinnarsidan. Det handlar inte om män och kvinnor, utan om idén om vem som äger och värderar ord, där en heterosexuell vit man har alltid tolkningsföreträdet om han vill och ofta utan att han tänker på det – om allt.

Ordet tjej går nästan alltid att byta ut mot ord som ‘homosexuell’ eller ‘tjock’. Det är nästan lite synd och t o m exkluderande att använda feminism som ord och fokus. Något som skulle kunna se ut som en ren kvinnofråga upplevs av många fler än bara kvinnor och Kakan kvalar in i flera olika kategorier som inte faller in under ‘vit heterosexuell man’.

Vad tjejer lär sig om sin sexualitet från tidig ålder är att skydda sig, säga nej, inte locka till sig män, hur en ska gå hem säkert från krogen, på natten, på kvällen. Lära sig bära rätt kläder och inte dricka för mycket. Vi får veta att det är vårt fel. Vi lär oss också att sexuella övergrepp går att vifta bort och att vi inte blir trodda på.

I detta förhållande uttalas det för oss, både för de vita killarna och för alla andra, att de vita killarna är överlägsna och att de har rätt att bedöma andras sexuella aktivitet, kläder och uttryck, deras kropp, deras lämplighet i alkoholintag och lokalisering. Vi måste rätta oss i ledet och intuitivt och med fingertoppskänsla lära oss hur vi kan uppfattas för att inte provocera eller göra oss till byten. Jag känner igen mig i varje minne och tanke som Kakan har skrivit ner.

Det är kanske ADHD, en fyllig kvinnokropp, en politisk familj att växa upp i eller bara allmän klyftighet som krävs för att orka och vilja vara budbärare för den struktur som envist har hållit sig kvar under århundraden av ‘icke-vita-mäns’ försök att förändra den. Kanske är det en övertygande vetskap om att denna struktur är en teori som går att vifta bort som ovetenskaplig, att det går att ändra. Om vi tänker annorlunda. Kakan är kanske bara tillräckligt mycket annorlunda för att inte få plats alls i den struktur där vi andra klämmer in oss på bästa sätt. Så otroligt beundransvärt och som jag inte avundas henne för all den skit hon måste få ta emot för jobbet hon gör.

kakan

 

 

Annonser

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. Consulting in concept and product strategy and development - creative solutions - girls’ gaming and social media behavior - gamification - virtual shopping - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i bestämma, genus, kategoriserande retorik, läsning, ställningstaganden, tonåring, uppfostran och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s