Skräck och romantik för tonårshjärnan

Med en rejält aktiv amygdala (känslocentrum i hjärnan), risig riskbedömning och dåligt med synapser som kopplar ihop känslor med annan kunskap, blir nöjesfält, romantiska serier och skräckfilmer det tonåringen suktar mest efter innan hen har frihet att leta dopaminkickar på annat sätt.

Tonårshjärnan är en sucker för dopamin i än större grad än den vuxna. Ju mer dopamin som frisätts i hjärnan desto mer aktiveras belöningssystemet och ju mer belöningssytemet aktiveras desto större blir behovet eller önskan. Starka känslor ersätter verkliga upplevelser till en början. Inte för inte att Netflix har en hel genre för Teen Screams…

Den känslointensiva 13-åringens bästa tips just nu:

Scream – En Netflix Original med beskrivningen ‘Ingen tonåring i Lakewood går säker i den här tv-serien som är en fortsättning på de klassiska skräckfilmerna.’ Netflix har för god vana att casta unga okända supertalanger och Willa Fitzgerald känns som en självklar stjärna.

Hush – En döv författare lever själv i skogen och blir attackerad av en maskerad mördare. Jag hade aldrig fått för mig att titta. Det kanske är en del av tjusningen bara det för tonåringen.

Babadook – läskiga barnböcker som sprider monster omkring sig, nej ingenting för mig det heller.

Insidious – ‘Pappa skrek när vi såg den‘. Vinst, hör jag ju. Det är inte huset som är hemsökt utan sonen.

It follows – Enda sättet att bli av med en förbannelse man ådragit sig via att ha sex är att ge den vidare på samma sätt till någon annan. Vet inte om det är bra eller dåligt som sens moral…pretty-little-liars-7b-1000x618.jpg

Pretty Little Liars – och så finns ju alltid sju säsonger att se med Spenser, Hanna, Aria och Emily som ständigt letar efter ‘A’ som skickar mystiska meddelanden. Jag har försökt se några avsnitt men är antagligen för gammal. Det känns so
m en vit kristen amerikansk soppa alltihop. Tveksamt om den går att rekommendera faktiskt hur högt älskad den än är.

Högst upp på romantiktoppen står Lasse Hallströms Dear John. ‘Jag kunde aldrig sluta gråta‘, var vår känslosökande trettonårings kommentar.

Vampire Diaries – 8 säsonger kärlek och blod och intriger. Det tar aldrig slut.

The originals – en spin-off på Vampire Diaries – om man inte har fått nog av vampyrer med den omöjliga kärlek till andra arter som det innebär.

Den i år trettio år gamla Dirty Dancing är förstås med i romantikligan än och i september kommer ju Stephen Kings ‘It’ med Bill Skarsgård. Och den minns vi ju hur läskig den var när vi såg den på åttiotalet. När vi var fjorton.

landscape-1490698212-it-movie-pennywise

Tonårshjärnan styrs av känslor

 

 

 

 

Annonser

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. Consulting in concept and product strategy and development - creative solutions - girls’ gaming and social media behavior - gamification - virtual shopping - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i tonåring och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s