En sovande tonåring får plats med ny kunskap

Jag trodde kanske att tonåringar sover så mycket för att deras kroppar växer och förändras så mycket, eller att det är deras ständigt aktiva hjärnor som kräver mycket energi. 20% av all energi vi stoppar i oss går åt till en vuxen hjärna och tonårshjärnan kräver mycket mer än så. Men sömnen har enligt Frances E. Jensen en mycket viktig betydelse för tonåringars utveckling.

Hjärnan samlar ständigt kunskap. Om den är ny läggs den ut på något av de många ställen i hjärnan som lagrar långtidsminnen. Ju oftare informationen upprepas, desto starkare blir neuronerna och så sitter kunskapen fast starkare i minnet.

Som äldre inte bara tappar vi grå hjärnvävnad, utan den dör och vi förlorar därmed minnen. Tonåringar tappar också grå vävnad titt som tätt men den växer till när den sorterar och spar och kastar och fyller på kunskap.

Forskare vid UCLA upptäckte att en rejäl gallring inte bara ökade hjärnans effektivitet, utan att det också fanns ett samband mellan högre intelligens och förlängd, tilltagande neuronal tillväxt i barndomen följd av kraftig gallring av hjärnbarken i ungdomen. I själva verket visar det sig att avskalat är bättre, och detta är anledningen till att unga människor, mitt under de kaotiska tonåren, utvecklar en mer slimmad, mer effektiv vuxen mental maskin.

Och det spännande är att det är under sömnen som utgallringen sker! Vi förvandlar det vi lär oss till minnen när vi sover och sorterar bort överflödig information. En tonåring som får sova mycket skapar nytt utrymme för ny kunskap. Jag tänker på kompisen på högstadiet som drägglandes sov på bänken på en mattelektion. Det gick kanske helt enkelt inte att få plats med mer kunskap just då…

En tråkig bieffekt för tonårshjärnan som är överfull och inte får sova är tyvärr också depression.

De tonåringar som hade svårigheter att sova medan de var mellan tolv och fjorton löpte två och en halv gånger så stor risk att drabbas av självmordstankar mellan åldrarna femton och sjutton jämfört med ungdomar som hade goda sovvanor.

Låt dem sova!

sleeping-beauty-painting.jpg

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i tonåring och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s