Fel vägval för evolutionen

There are no gods in the universe, no nations, no money, no human rights, no laws and no justice outside the common imagination of human beings.
Yuval Noah Harari, Sapiens

Vi bestämmer inom varje samhälle hur allt ska vara och hur alla ska bete sig för att vara normala och passa in. Jag blev återigen påmind av en nioåring om hur

barn

barn fram till någon viss tid har en mycket bredare idé om vad som är normalt och inte. De flesta barn är ju inte så väldigt väl anpassade än. De skriker och slåss och gråter och är rätt oregerliga vid diverse otajmade tillfällen och de dansar och hoppar och sjunger precis när de känner för det. Så att en autistisk kusin vid femton års ålder inte pratar helt rent är inte någonting man tänker på. Han är rätt tyst bara i nioåringens ögon.

Anledningen till att vi har upprättat och upprättar alla våra normaliseringar, lagar, ramar, rätt och fel, menar Harari, är att vi ska kunna samarbeta bättre, optimera våra samhällen, oss själva.

Large numbers of strangers can cooperate successfully by believing in common myths.

Problemet som tidigt uppstod i den ordningen är att när vi började jobba hårdare och mer effektivt, fick vi mer mat. Med mer mat fick vi fler barn, som var hungriga, som behövde mättas. Och vi fick jobba ännu hårdare. Med tiden har många andra problem uppstått bl a med olika gruppers idéer om vad som är rätt och fel. Det mesta landar i en jakt på makt för att skydda sig själv från att tappa den makten. Begränsningar för andra.

There is no chance that gravity will cease to function tomorrow, even if people stop believeing in it. In contrast, an imagined order is always in danger of collapse, because it depends upon myths, and myths vanish once people stop believing in them.

Harari är helt klart skeptisk till att människans utveckling är rationell och att den kanske inte är den bästa för vår evolution i längden. Det är en hisnande tanke. Tänk om människor valde fel när de började bygga samhällen.

Idag försökte turkar för tredje året i rad utan tillåtelse genomföra en Prideparad.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i barn, genus, ställningstaganden, uppfostran och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s