En tonårsmammas klagan

Topp tre klagomål på våra totalt nio tonåringar i huset under sommaren har varit i ordningen

1. Fast i mobiltelefonerna 

Största bekymret vi föräldrar har haft med en stor spretig grupp tonåringar har utan tvekan varit den konstanta flykten till mobiltelefonerna. Själva närvaron av mobiler stör egentligen inte, men beteendet att de så fort de sätter sig på en restaurang, efter maten, hela eftermiddagen själv på sitt eget rum, vid frukosten och efter maten, i sluten tysthet låta sig sugas in i mobilen – till någon annanstans än där vi är – det tycker vi vuxna inte är ok. De hade lika gärna kunnat vara hemma i sitt rum i stan. Efter oändligt tjat satte vi till slut upp regler. Inga mobiler vid matbordet. Det resulterade i korta sittningar. 

2. Vuxna måste aktivera tonåringarna för att de inte ska försjunka i sina mobiler

Det visade sig efter ett par veckors försök, att det inte hjälper att försöka tråka ut en osalig grupp tonåringar. De väntar bara ut en tysta tills de åter kan ta till sin mobil. 

Till slut aktiverade vi dem. Hur-många-ord-i-ordet-leken funkade för några, rita en stund, baka och lagas tacos till middag funkade för andra, men det gäng som ändå känner varandra väl och som gillar att träffas har haft väldigt svårt att vilja göra samma sak samtidigt. När någon är på är de andra av. När ett par är vakna, sover andra. 

3. Tonåringarnas egna förslag på aktiviteter går bort

Ett par tidiga morgnar ville halva gänget få skjuts till höga klippor att hoppa ifrån. Kul förslag och någon kunde ändå uttrycka att det var en härlig upplevelse. Men Jetbåt, soffa efter båt, aqualand och shoppa i stan… 1000 kr per barn per dag om de själva får välja. Spela strandtennis, gå ner till stranden och snorkla eller strosa i byn var inte intressant. 

I mindre grupp finns inte de här utmaningarna på samma sätt, men med en större grupp hade vi behövt tänka som på kollo – fasta rutiner, team buildingövningar och förbestämda aktiviteter halva dagarna, för att de inte skulle ägna ett par varma sommarveckor åt Youtube, netflix-serier och sina snapchat- och instagramflöden. 

Det är nog som det alltid har varit – att tonåringar bara vill chilla. Och att chillandet blir optimalt med mobilen i handen. Och vi vuxna önskar alltid att de skulle röra på sig mer, le lite, se oss i ögonen och berätta något de gillar eller ogillar, vara närvarande där vi är. Det gäller att fånga små glimtar, ett sällsynt skratt, en stunds lek i poolen tillsammans. 

Och ja visst – plocka undan sina saker och hänga ut fuktiga handdukar är givetvis nr 4 och 5 på listan.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i familj, föräldrar, tonåring och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s