Hur gay är Disney’s LeFou egentligen?

Vacker scenografi och magiska miljöer lurade mig att tro att Disneys Skönheten och Odjuret skulle vara en bra film, men bara några minuter in i remaken från i våras frågar barnen om de ska sjunga precis hela tiden. Och jag inser att jag alltid har tyckt att det är den tråkigaste musikalen någonsin och att allt det där prinsesseriet av den missanpassade Belle är helt fruktansvärt enformigt och fånigt.

Jag vaknar till ordentligt först när jag för en sekund tror att någon har bytt film och att Emma Watson även deltar i en remake av the Sound of Music i en identisk scen när Maria springer upp för kullarna och helst ska brista ut i ‘The hills are alive…’, men nu fortsätter tralla vidare på ytterligare en sång utan refräng.

LeFou sjunger en superkonstig sång om hans bästis Gaston som de båda finner oöverträfflig. Avslutningsfrasen får mig att haja till igen… Gaston frågar LeFou –Jag förstår inte varför ingen ung dam tagit tillfället att fånga dig än? Det är ju helt uppenbart att LeFou inte vill ha en dam, tänker jag, och höjer ordentligt på ögonbrynen. Disney???!!!

Ja men visst! Fransmän från 1700-talet lyckades bli de första att få vara homosexuella i en Disneyfilm. För senare i en stor sammandrabbning klär klädskåpet in tre soldater i maxade hovdamsoutfits, sminkade och allt, varvid två av männen blir förskräckta medan den tredje i en sekunds bild blir glad och nöjd med sig själv.

Och i slutscenen när alla damer i vitt och herrar i svart dansar en vacker romantisk slutvals, ja då syns för en sekund LeFou med den tidigare nöjda mannen, dansa i ömt helsvart par.

Så vad sa USA då? Och världen? Ja men Alabama, Ryssland, Malaysia och Kuwait la förstås in lite olika restriktioner tydligen och det skrevs en hel del om huruvida LeFrous sångscen var särskilt gay eller inte och det kan man väl förstå om en inte lägger till de följande två korta moment som så tydligt syr ihop den lilla sidostoryn. Det finns även en del historik kring homosexualitet i relation till musiken och filmen sedan tidigare, men det hade kunnat bli hur illa som helst om LeFous sexuella läggning hade fått ta mer plats i historien och jag är helt nöjd med en karaktär som för det barn som känner igen sig inte kan misstolkas. Det är ett första steg.

beautyandthebeast

 

Beauty and the Beast’s Openly gay Character is a poor tribute 

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i genus, ställningstaganden och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s