Till studenten: Misslyckas och sluta oroa dig

Fail fast är ett buzzword vi jobbar efter i de agila processer som har blivit standard i utveckling av tekniska plattformar, i tech-branschen. Det handlar om att vi behöver vara så snabbrörliga som möjligt och därmed hellre testa någonting vi inte vet så fort det går, än att göra långa utredningar och ha allt under kontroll för att den kunskapen ändå ska vara obsolet när vi långt senare får ut någonting till våra användare. Vi vet inte, så vi testar och ser vad som funkar och inte eftersom det är väldigt svårt att veta innan vi har testat.

Försäkringen i detta är att vi måste ha processer för att sluta göra det som inte funkar så snart vi kan, så snart vi ser resultaten. Och istället testa något annat, den här gången med lite mer kunskap och information – alltså lite troligare att det blir bra. Vi måste lära oss att faila så fort som möjligt för att inte göra fel onödigt länge och ändå komma framåt så fort det går.

Det är ofta rätt svårt. Teamen vill inte riktigt släppa ut saker så snabbt det går. De vill fixa lite till först så att det blir lite bättre, lite finare. Designern tycker ofta att det går att göra lite snyggare och programmerarna tycker att det vore kul om en också kunde göra lite fler olika alternativ. Och det går att diskutera länge om det verkligen är rätt eller inte. Men det är ju inte de som ska tycka, utan användarna…

Det handlar om en inställning som vi inte är uppfostrade till. Ett sätt att vara som handlar om att inte veta, inte ha en färdig långsiktig plan, inte sikta på det perfekta slutmålet utan att våga testa pyttesmå steg åt höger och vänster för att se vad som händer, för att se vad användarna förväntar sig av oss, vad vi kan ge dem som de vill ha och som samtidigt tar oss i den riktning vi vill.

År 2013 skulle bli mitt år, det var dags för mig att förverkliga drömmar. Det skulle vara högsta betyg, starta eget företag, bli kung på nattklubbarna, roligast i klassen och liknande, allt skulle vara maxat. Detta, i kombination med flera andra faktorer, ledde mig rakt in i en svår depression och jag utvecklade panikångest. Jag misslyckades med allt jag hade föresatt mig och det hela slutade med flera självmordsförsök. Även dessa misslyckades, jag fick vårdas i respirator med livsuppehållande behandling och läkarna trodde inte att jag skulle överleva, men det gjorde jag och det är jag tacksam för. Utan misslyckanden i mitt liv skulle jag inte leva nu.

Charlie Eriksson är initiativtagare till Aldrig Ensam efter sin egen psykiska ohälsa. Han beskriver ovan sin upplevelse med vad som var en stor del av problemet. Vår kultur – med idrottande, skolsystem, mediebilden av det perfekta livet osv – tar oss inte dit vi vill. Kanske några få hittar en drivkraft utifrån kraven att veta vad slutmålet är så tidigt som möjligt, ha många mål att uppfylla och en idé om att varje timme är viktig att optimera för framtiden. Men många tonårsföräldrar vittnar om motsatsen. Vi letar och lyfter exempel på vuxna människor som INTE visste vad de ville och som har gjort en miljon saker innan de blev det de blev, berättelser som vi hoppas ska lugna våra tonåringar. Så viktigt är inte valet nu, försöker vi övertyga. Lev bara och låt livet ta dig dit du kommer. Sluta jämför dig – med någon. Jag vill ruska tag i varenda tonåring och mata in genom örat – du duger som du är, lev istället för att ha ångest.

skriet

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i kultur, ställningstaganden, tonåring och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s