Nästan alla pratar om en jämlik skola

Skolan ska vara likvärdig och ge alla elever samma möjligheter till en bra utbildning , säger Vänsterpartiet.

Sverige ska bli tryggare, med en bättre och mer jämlik kunskapsskola ligger i Socialdemokraternas fokus.

Miljöpartiet vill utveckla den svenska skolan bl a genom att öka jämlikheten mellan och i skolorna.

Utbildning ger makt att hitta sin väg i livet, oavsett hur starten såg ut, säger Liberalerna.

Det ska inte spela någon roll var du kommer ifrån, utan vart du är på väg, säger Moderaterna.

Vi behöver en skola där varje elev får förutsättningar att lyckas. Var i landet du bor eller vilken bakgrund du har ska inte spela någon roll, står det i Centerpartiets information .

Endast SD och KD uttrycker inte en direkt önskan om en mer jämlik skola. Att lära för livet – är SD linje då de främst fokuserar på att utbildningar ska matchas mot jobbmarknaden. Och KD fokuserar på kunskap, bildning och arbetsro och där varje skola har stor frihet att utforma verksamheten. Det betyder kanske inte att de motsätter sig en jämlik skola, men de lyfter det inte. KD avslutar trots allt med Inget barn ska tvingas gå i en dålig skola.

I princip alla verkar vara överens om önskan om att alla barn ska få en bra och givande skolgång. Det vore lite att kasta pengarna i sjön annars kan en tycka.

Nuvarande regering
För att varje elev ska klara skolan behövs enligt nuvarande regering fler anställda i de tidiga åren och i stödfunktioner som specialpedagoger, skolbibliotek och elevhälsa vilket också avlastar lärarna ytterligare i klassrumsmiljön. Hittills har regeringen utökat undervisningstiden i matematik, idrott och hälsa, infört tidigare skolstart, lovskola, läxhjälp och en läsa-skriva-räkna-garanti för att alla elever ska nå kunskapsmålen.

M och L vill ha fler skoltimmar och mer kontroll
Vänsterpartiet och Moderaterna är de som tydligast betonar vikten av att alla ska ha samma möjligheter i skolan, men lösningarna skiljer sig. M ser att skoldagarna bör utökas med en timme per dag från lågstadiet och uppåt med svenska och matematik i fokus. Obligatorisk läxhjälp, lovskola i högstadiet och skärpt kvalitetskontroll av skolor. ’Fler prov gör att elever inte riskerar att halka efter och centralt rättade prov motverkar betygsinflation’. Vidare föreslår de skriftliga omdömen i ordning och reda och värnar om elevers och föräldrars rätt att välja skola, betyg från åk 3, diagnostiska prov från åk 1 och digitaliserade och centralt rättade nationella prov.

S, MP och KD fokuserar på att få till en mer likvärdig betygssättning som inte kan skilja sig åt från skola till skola och som inte kan användas för skolor att locka till sig elever. S pratar om att ’göra upp med det system som skapar glädjebetyg och betygsinflation’, ge lärarna bedömningsstöd och att bevara betygsättningen från åk 6.

V, MP och S vill justera det fria skolvalet
Vänsterpartiet vill stället inte att föräldrar ska behöva välja mellan bättre och sämre skolor, och vill lösa detta genom att sätta in rätt resurser i tid vid behov. Skolor ska placeras så att olika områden blandas och alla skolor ska vara bra, menar MP och S. Ingen av dem pratar dock, trots att de inte är för fritt skolval, om reformer, utan om justeringar av existerande system. De hörsammar därmed lärarnas önskan om att inte ändra om titt som tätt, utan att ge dem arbetsro och förtroende.  C och KD uttrycker att skolvalet är viktigt. KD, liksom Liberalerna, menar att ‘det är lättare för ekonomiskt svagare familjer att välja en skola än att köpa en bostad där den bra skolan ligger’.

Skolproblemen angrips från fel håll – SVT Nyheter

Statlig eller kommunal skola – och friskolorna
S vill ’stoppa vinstjakten’ bland friskolorna säger de, förstatliga skolan och förbjuda religiösa friskolor. Även L, MP, V och SD vill att staten ska få ta över och sköta fördelningen i Sveriges skolor för att bättre kunna fördela resurser mer rättvist.

M är antagligen nöjda med nuvarande modell och de lyfter inte friskolor nämnvärt, men menar att det är ’självklart att ingen ska få göra vinst på dåliga skolresultat’, utan att de vill ’utveckla det fria skolvalet och införa en nolltolerans mot dåliga skolor. ’  Allmänt är det väldigt lite fokus på friskorna i valmanifesten.

Arbetsro och trygghet
…pratar också de flesta om, och S, M, SD och L vill ge lärarna större auktoritet att ingripa vid kränkningar och brott. Socialdemokraterna säger att ’lärarna ska bemötas med respekt och ha goda arbetsvillkor’ och detta ska ske genom att de ska utbilda lärarna i ledarskap, öka kunskapen om skolans värdegrund hos alla som jobbar i skolan, skärpa kontrollen innan anställning, öka ansvar att säkra trygghet och studiero och ta in fler lärarassistenter.

Så här önskar lärare Karin Herlitz i tidningen Skolvärlden 

Om lärare inte behövde maxas av ekonomiska skäl när schemat läggs så minskar ju det administrativa automatiskt. Minskade vi den enskilda lärarens undervisningstid och närmade oss den numera skrotade usken så minskade vi nog i samma veva antalet sjukskrivna lärare, som sedan lite stukade och defekta kommer tillbaka och arbetar deltid. Lärarna bränner inte ut sig i när de engagerar sig i varje elev, utan de kanske håller längre och orkar vara de vuxna förebilder som tycks vara en bristvara idag.

Mer om drömmen om fler och bättre lärare, hur skolan ska hantera många nyanlända och om elevhälsan senare.

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i skola, ställningstaganden och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s