Det där med ett tredje kön förklarat av en femtonåring

De hade fått göra en valkompass i femtonåringens klass och diskussionerna som följde hade upprört henne. Ja men som frågan om vi ska lägga till ett tredje kön… Ja den har jag pratat om med mina vänner också, svarade jag, och vi tror att vi äldre har svårt att förstå den riktigt.

Ungefär så här hade dialogen följt:

– Men det är ju helt meningslöst, det finns ju bara två fysiska kön.
– Men det finns ju de som inte känner sig som tjej eller kille, då kan väl de lika gärna få benämna sig som någonting annat?
– Men det är ju inte så!
– Men om de som känner sig så, skulle må bättre av det, vad spelar det dig för roll?
– Det skulle bli helt förvirrande för oss andra.

Så enkelt är frågan – i vår icke-juridiska vardagsbedömning i alla fall. Några vill inte bli förvirrade och därmed inte låta dem som har en annan upplevelse av verkligheten må bättre. Några tycker det är viktigare att låta fler må bättre, och är trygga nog att ta eventuell förvirring OM den skulle drabba dem. Och några kanske t o m tycker att livet vore direkt roligare med högre krav på nyfikenhet och frågetecken, med öppenhet för variationer.

651d5d2ac40befc09345f980456343b0

Om malinstroman

Head of SVT Interactive Children, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Det här inlägget postades i genus, kategoriserande retorik, ställningstaganden och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s