Skolan ansvar för våldsam dejt

Svenska DiskrimineringsOmbudsmannen skriver att

Högskolor ska motverka trakasserier och sexuella trakasserier. Det är en del av arbetet med aktiva åtgärder. Om en högskola får reda på att någon student eller sökande upplever sig ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier i samband med verksamheten, ska högskolan utreda det och i förekommande fall vidta åtgärder.

Liknande regelverk har USA genom lagen TitleIX mot könsdiskriminering inom det statligt finansierade skolan, men Betsy De Vos, utbildningsminister i Trumps kabinett, skärper nu reglerna ytterligare. Nästa steg för att komma till rätta med luckor som uppstår är ett kontroversiellt sätt att förtydliga lärares plikt att ingripa även vid stalking och våld i samband med dejting.  Skolan ska därmed ta ansvar för våld eller trakasserier utanför skolans verksamhet, och därtill lägga sig i någons val av partner och förhållanden.

“There’s still a lingering idea that dating violence is an interpersonal issue that two folks need to work on, something that just happens between men and women, rather than seeing it as a form of violence that has an impact on education,” said Sage Carson, the manager of the victims’ rights advocacy group Know Your IX.

NY Times 200210

Världen är sällan superenkel. En kan tycka att det väl är självklart att lärare, nej att alla människor, alltid ska reagera när det ser ut som att någon gör någon annan illa, men gränserna blir otydliga när någonting kan vara för privat. Det är likadant på en arbetsplats, för föräldrar som upplever sig se att någons annans barn inte mår helt bra av sin hemmiljö, eller misstanken om en väns alkoholvanor. Kanske den utsatta personen i fråga inte vill att situationen ska vara uppenbar för andra, kanske hen vill ha sin privata sfär i fred. Det är obekvämt att överskrida någons privata avgränsning, det är en risk att trampa fel och få någon emot sig. Tyvärr får den försiktigheten, eller om det är tolkningen att en inte ska ta ansvar för människors privata val alls, väldigt tråkiga effekter.

Nu säger lagen att lärare SKA ingripa om de ser tecken på våld vid dejting, som en del av elevernas rättigheter i skolan, inte bara utan omtanke som medmänniska. Tanken med de nya reglerna förutsätter att sexuellt våld i och med dejting påverkar skolmiljö och skolresultat negativt och att var nionde kvinnlig amerikansk student har upplevt detta medan det endast gäller 1 av 36 manliga. Det gör det till en könsdiskriminering i skolmiljön som lärare och annan personal behöver tydligare regler för att kunna hjälpa till att avvärja. Jag tänker att det är ett intressant grepp, om än sorgligt att det behövs.

I Louis Theroux’s dokumentär The Night in Question gräver han i amerikanska Collegeskolor som sedan tidigare har möjlighet att på egen hand döma och stänga av studenter som inte kan låta bli att trakassera andra sexuellt, en möjlighet som har ansetts vara ett viktigt verktyg för att tygla befintliga problem – ett välkommet inlägg i debatten menar her campus, Manchester och kanske ett bidrag till de försök som De Vos nu gör.

Given the current prevalence of sexual assault in university communities, it’s important that institutions are constantly taking steps to more effectively deal with allegations and prevent such crimes from happening in the first place. Documentaries such as The Night in Question are a great way of starting conversations about how they can provide the best level of care and protection to all their students.

Klicka för att komma åt stod-sexuella-trakasserier-i-hogskolan.pdf

Om malinstroman

Head of SVT Kids Online, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Detta inlägg publicerades i elever, lärande, skola, ställningstaganden, verktyg och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s