Livsval 2011

Ett år med 100 steg bakåt, några i sidled och inga framåt. För mig. Men alla andra i familjen utvecklas och rusar framåt med stormsteg mot stora mål. Och det blir mitt mål. Det är inte helt stimulerande och tillfredsställande, men nödvändigt. Det är livet.

Kanske är det så att pappors jobb ofta är viktigare än mammors. De kanske ofta tjänar mer, har större möjligheter till framsteg, eller kanske papporna är viktigare på sina arbetsplatser än vad mammor är. Eller så är det så att mammor ofta prioriterar barnen i större utsträckning än vad pappor gör. Att de väljer att barnen ska klara sig framför att själva tjäna så mycket pengar det går, eller att förverkliga sig själva, att utmanas och stimuleras. 

Mammor väljer att jobba deltid, avstå från karriär och att hämta och lämna och hålla alla barnens fullpackade scheman i schakt. De väljer att få ut barnen genom dörren med rätt läxböcker i väskorna, matsäckar, skridskor, hjälmar, vantar med gummering, frukost i magen, borstade tänder, påskrivna lappar och allmänt vettigt klädda varje dag. Mammor väljer att se till att barnen blir hämtade från dagis av någon, att någon finns hemma när nästa kommer hem och att ytterligare nästa kommer iväg till sin eftermiddagsaktivitet. Mammor väljer att stämma av med barnen vad de gillar att göra och väljer sedan att ställa sig i kö på önskade eftermiddagsaktiviteter. Mammor väljer att arrangera kalas åt barnen, planera, köpa in, göra inbjudningar, bjuda in. Mammor väljer att plocka undan treåringens kläder som ligger slängda, stöket som blir kvar efter tioåringens bakning, tömma pottan när den står full med kiss och att hänga upp åttaåringens blöta handduk. Mammor väljer att vara med på barnens uppvisningar och utvecklingssamtal. 

De kanske kan välja hälften? Men om bara hälften blir gjort då, vad kan väljas bort?

Penelope Trunk, grundare av Brazen Careerist, menar att kvinnor väljer barn istället för att starta eget och det stämmer kanske, men många män väljer ju att starta företag och att ha barn. De gör det enkelt för sig och väljer att inte ta det ansvar som någon i familjen måste ta. För ja, många kvinnor har inte mage att göra samma sak. Barnen kommer i första rummet, före självförverkling och status. Barnen går före allt.

Det känns fint att inte alla tror som penelope, utan som Fredrik Wass, genomskådar livet, med eller utan barn.

Läs även networking bloggs funderingar kring dn’s artikel om ‘mansgrottor‘.

Jag önskar oss alla ett strålande gott nytt år!

Om malinstroman

Head of SVT Kids Online, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Detta inlägg publicerades i föräldrar, ställningstaganden och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Livsval 2011

  1. Det är intressant att fundera på varför valen görs tycker jag. Frivilligheten som Penelope skriver om är ju inte så fri. Det behöver inte var fel och inte en uppoffring för det men frågan är om valen är fria. Häromdagen pratade vi om skolan och tjejer och killar och att killarna ofta tar det lite lättare och inte anstränger sig även om de har förutsättningarna att göra det. Varför väljer det att göra det? För att de kan?

  2. Malin ströman skriver:

    ja det är ju valfriheten som är det viktiga men valen känns inte så fria även om vi gör dem självmant. vad gäller småkillar tror jag att manska fråga sig tvärtom – varför inte tjejerna väljer att inte anstränga sig så mycket, varför tar de inte den enkla vägen som deras killklasskompisar gör? jag tror vi mycket tidigt vet att man har det lite lättare att klara sig som kille i en högst synlig samhällshierarki. det är män som styr världen, som är superhjältar och som är av störst intresse på tv, i tidningar när det gäller ‘viktiga’ frågor (läs mansorienterade). vi har nått fram till att det finns tjejer i bild idag också, men de är ännu mycket färre (tänk på OS ur alla dessa aspekter).

  3. Anna skriver:

    För mig just nu så handlar det nog om att välja det som får mig att må bra. Och en karriär som varken går framåt eller leder till nån slags självförverkligande är inte så svår att offra. Jag vill helt enkelt inte vakna upp om fem år och inse att jag fortfrande stångar huvudet i väggen i en hierarkisk stelbent organisation samtidigt som jag har missat mina barns uppväxt.
    Det kanske är en kvinnofälla, men jag är hellre lycklig i kvinnofällan än olyckligt jämställd på jobbet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s