Poddtips för 11åriga Internetintresserade

När jag jobbade på Stardoll med miljontals barn från hela världen i communityt, lärde jag mig att elvaåringar gillar regler och rättvisa. Mycket ansågs vara orättvisa om vi inte förklarade regelverket, för då var reglerna det enda rätta. Alla de tjejer som främst kom dit för att uttrycka och utveckla sig själva med styling och annan kreativitet engagerade sig också något alldeles enormt i att bidra till kampanjer för t ex hur man är en bästa kompis, utrotningshotade djur och t o m i att skriva haikus om vattnet som är så viktigt för vår jord.

Summa sumarum – elvaåringen är enormt kunskapstörstande med öron och ögon stora som tefat. De utvecklar sin förståelse för hur samhälle, människor och system fungerar och vi har all möjlighet i världen att servera dem kunskaper om vi bara packar in dem i någon av deras egna personliga drivkrafter.

free-red-panda

I veckan testade jag att lyssna på Anders Hansens och Simon Kyagas poddavsnitt med Nova Volkow om hur mobiltelefonerna påverkar hjärnan, med min elvaåriga son, för att se hur mycket han kunde relatera till. Han använder inte sociala medier själv än, men spelar online och plöjer givetvis youtubes olika spelkanaler när han inte sitter fast med Hampus Hedström. Han har starkt fokus på regler, på rätt och på fel, och på att vara den som kan saker – om djur, om spel och om dinosaurier.

Avsnittet är en halvtimme långt och vid flera tillfällen stoppade vi och pratade om det de sa. Han fastnade mest för det de sa med att tjejer jämför sig med andra och att det inte är någonting han vill göra. Han är nöjd när han är bra i förhållande till hur mycket han har övat t ex. Jag fastnade mest för att vi hela tiden måste kolla mobilen ifall att det skulle finnas någon positiv respons för oss där, något som skulle ge oss en dopaminkick, trots att det oftast inte gör det. Det där ‘ifall att’ är enormt lockande och viktigt för oss.

Jag frågade elvaåringen om han tyckte det var intressant, och han svarade att allt som har med Internet att göra ju är hans stora intresseområde, sådant gillar han. Jag struntade i att påpeka att jag själv tycker att det handlar om människor, det är fantastiskt om han ser människors beteenden som teknik. Själv hade jag heller aldrig kallat hans Youtubande för Internetintresse, men så ser han det, och nu kan vi plötsligt bredda kunskapssfären något alldeles enormt!

Den gömda koden på Sveriges Radio! Mängder av tiominutersavsnitt från 2014 och framåt om vad matematik är och vad vi kan göra med den. Vi började bakifrån och tar oss framåt ett par avsnitt per dag – och de områden som han inte har det minsta intresse av hoppar vi förstås över. Hittills har vi lyssnat på hur vi med spelteori kan se in i framtiden, hur algoritmer kan hjälpa till att hitta seriemördare, hur man genom att studera djurens beteenden kan bygga sportarenor för mycket folk som ska kunna ta sig ut och in samtidigt, hur en savant kan känna att ett tal är ett primtal och hur hela naturen kanske är byggd av matematik. Matte på rätt nivå och relaterad till vår verklighet, just det som är så svårt att få till när man ska lära sig modellerna själva. I morgon blir det ett par avsnitt till om Pi och om AI.

Och ett tips till är att passa på – eventuellt har yngre barn svårt att relatera till det vuxna språket, och efter tretton är det ibland svårt att som förälder feeda in någonting över huvud taget. Efter tolv följer ibland några stängda år. Luckan står öppen nu!

 

 

 

 

 

 

Om malinstroman

Head of SVT Kids Online, ex VP of Product at Stardoll, experience from programming chat bots and educational and poetic MOO's. Balancing life between online matters and my 3 kids, their development, school, lives and future. concept and product strategy - agile development - creative solutions - girls’ gaming - gamification - growing organizations - management - digital and creative education.
Detta inlägg publicerades i 12åring, barnappar och spel, kategoriserande retorik, kul att göra, lärande, online är real life, teknik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s